Ranní check: KLDR odpálila raketu schopnou zasáhnout USA. Tržby Alibaby zklamaly

Severní Korea vystřelila raketu, která měla dostatečný dolet, aby zasáhla Spojené státy.

Severní Korea vystřelila raketu, která měla dostatečný dolet, aby zasáhla Spojené státy. Zdroj: ČTK/AP

Severokorejský vůdce Kim Čong-un
Tržby Alibaby rostly pomaleji než se čekalo.
Šéfka Sněmovny reprezentantů USA Nancy Pelosiová už nechce vést demokratickou frakci v dolní komoře.
4
Fotogalerie

Dobré ráno! Je 322. den roku, svátek má Romana, před 35 lety došlo k požáru v londýnském metru ve stanici King's Cross. Během tragédie zemřelo 31 lidí.   

Přečtěte si nejdůležitější zahraniční zprávy dne.

Pelosiová už nechce vést demokraty ve Sněmovně

Dosavadní předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová ve čtvrtek uvedla, že nebude usilovat o znovuzvolení do čela demokratické frakce. Chce tím uvolnit místo mladší generaci ve vedení strany. Pelosiová své rozhodnutí oznámila poté, co republikáni získali těsnou většinu v dolní komoře Kongresu USA. Aktuálně mají 218 křesel, zatímco demokraté 212. Kontrola nad Sněmovnou reprezentantů pro republikány znamená možnost více ovlivňovat zákonodárný proces.     

KLDR vypálila raketu schopnou zasáhnout USA

Severní Korea zřejmě vystřelila mezikontinentální balistickou raketu. Informovalo o tom jihokorejské ministerstvo obrany a japonská pobřežní stráž. Raketa měla dostatečný dolet, aby zasáhla Spojené státy, prohlásil později japonský ministr obrany Jasukazu Hamada. USA nejnovější raketový test KLDR tvrdě odsoudily. Jednalo se už o druhý raketový test v Severní Koreji během posledních dvou dnů.  

Hospodářské výsledky Alibaby byly slabší než se čekalo

Tržby čínského internetového prodejce Alibaba vzrostly ve druhém finančním čtvrtletí méně, než se čekalo. Za tři měsíce do konce září stouply o tři procenta na 207,2 miliardy jüanů, přibližně 716 miliard korun. Důvodem byla zejména opatření související s bojem proti nemoci covid-19 v Číně a obavy z budoucího vývoje ekonomiky, které brzdí spotřebitelské výdaje. Analytici odhadovali tržby kolem 208,6 miliardy jüanů.

Cenné papíry převážně zlevnily

Americké akcie ve čtvrtek oslabily. Investoři se obávají dalšího agresivního zvyšování úrokových sazeb. Dow Jonesův index klesl o 0,02 procenta. S&P 500 ztratil 0,31 procenta a Nasdaq Composite odepsal 0,35 procenta. Ve ztrátě uzavřela včerejší obchodování také většina akciových burz v západní Evropě. Proti trendu šel pouze německý benchmark DAX, který o 0,23 procenta posílil. 

Stane se dnes

  • V Bruselu proběhne jednání ministrů pro evropské záležitosti ze zemí Evropské unie. Povede ho český ministr Mikuláš Bek (STAN). Zástupci vlád se budou zabývat mimo jiné přípravou prosincového summitu unijních lídrů, vztahy s Velkou Británií či stavem právního státu v Maďarsku.
  • V Londýně začíná další třídenní stávka za zvýšení mezd, kterou ohlásil pozemní personál letiště Heathrow.
  • V egyptském Šarm aš-Šajchu končí klimatická konference OSN neboli COP27. Za dva roky by se mohla konat v České republice.
  • Svaz provozovatelů zásobníků plynu a vodíku INES představí možné scénáře zásobování Německa plynem během nynější zimní sezony.