Ranní check: Nový Zéland zakáže tabákové výrobky pro lidi narozené po roce 2009

Jacinda Ardernová, premiérka Nového Zélandu, jejíž vláda prosadila zákaz kouření pro osoby narozené po roce 2009.

Jacinda Ardernová, premiérka Nového Zélandu, jejíž vláda prosadila zákaz kouření pro osoby narozené po roce 2009. Zdroj: Reuters

Dobré ráno! Je 347. den roku, svátek má Lucie, v tento den v roce 2007 podepsaly v Lisabonu členské státy EU Lisabonskou smlouvu, kterou se později ovšem nepodařilo v národních parlamentech schválit. 

Přečtěte si nejdůležitější zahraniční zprávy dne.

✅Nový Zéland zakáže tabákové výrobky pro lidi narozené po roce 2009 

Vládní většina pod vedením Jacindy Ardernové na Novém Zélandu jako první země na světě schválila zákon, podle kterého si tabákové výrobky nemohou nově kupovat lidé narození po roce 2009. Nově se také omezí počet míst, kde lze legálně cigarety zakoupit z dnešních šesti tisíc na šest set. „Tisíce lidí budou žít déle a zdravější životy, zdravotní systém navíc ušetří každoročně pět miliard dolarů, jelikož nebude potřeba léčit zdravotní potíže způsobené kouřením, jako jsou nádory, mrtvice, infarkty nebo amputace,“ prohlásila ministryně zdravotnictví Ayesha Verallová. 

✅Twitter Blue se znovu spouští 

Poté co Twitter převzal Elon Musk, měla sociální síť už několikrát představit vylepšenou verzi předplatného Twitter Blue. Nejprve ho během listopadu spustila a znovu ukončila, nyní startuje další pokus. Předplatitelé za ověření zaplatí osm dolarů, pokud klienti předplatné budou platit ze zařízení od společnosti Apple, budou si muset ještě další tři dolary připlatit. Ti, kdo za službu zaplatí, získají přístup k novým funkcím. Budou moci zpětně upravovat své příspěvky, uvidí méně reklamy, sociální síť jim umožní vkládat do příspěvků delší videa a jejich profily budu viditelnější. 

✅Tesla dosahuje valuace 140 miliard dolarů 

Tesla Elona Muska by mohla být v současné době ohodnocena na 140 miliard dolarů, uvádí agentura Bloomberg. Valuace společnosti vyrábějící elektromobily je odvozená od nabídky pro externí investory, konkrétně vedení společnosti nabízí akcii za 77 dolarů. Valuace společnosti by tak měla vzrůst oproti červenci, kdy dle databáze Pitchbook byla oceněna na 127 miliard dolarů. Není ovšem jasné, zda se Tesla pokusí na tuto valuaci vybrat peníze od investorů. 

✅EU půjčí Ukrajině 18 miliard eur

Členské státy EU společně půjčí Ukrajině 18 miliard eur. V pondělních nočních hodinách se na tom shodli velvyslanci sedmadvacítky. Pomoc válkou zasažené zemi původně blokovalo Maďarsko kvůli tomu, že Evropská komise chtěla zablokovat kohezní fond ve výši 7,5 miliardy eur. Nyní by mělo dojít ke snížení na 6,3 miliardy eur a došlo také ke schválení maďarského plánu obnovy, díky čemu může středoevropská země čerpat dalších 5,8 miliardy eur. Společně se schválením peněz pro Ukrajinu Maďarsko taktéž odblokovalo jednání o 15procentní dani nadnárodním korporacím. 

✅Stane se dnes

  • Mimořádné jednání ministrů zemí Evropské unie zodpovědných za energetiku povede český ministr průmyslu Jozef Síkela. Zástupci vlád se pokusí dohodnout parametry stropu na cenu plynu.
  • Začíná dvoudenní stávka zaměstnanců společnosti National Rail, která spravuje většinu železniční sítě v Británii. Stávkovat chtějí více dnů v prosinci i členové odborové organizace zaměstnanců veřejných a komerčních služeb PCS; jejich protest se dotkne i některých vládních úřadů.
  • Ve Francii by měl padnout verdikt v procesu s lidmi spojenými s teroristickým útokem v Nice, při němž v roce 2016 zemřelo 86 lidí. Pachatele policie na místě zastřelila. Před soudem jsou lidé, kteří mu opatřili zbraň a auto.
  • Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) zveřejní pravidelnou měsíční zprávu o situaci na trhu.