Bahamská policie zatkla zakladatele padlé FTX. Podělal jsem to, přiznává Bankman-Fried

Sam Bankman-Fried

Sam Bankman-Fried Zdroj: Profimedia

Společnost FTX vyhlásila bankrot
Sam Bankman-Fried
3
Fotogalerie

Bahamská policie v pondělí večer zatkla Sama Bankmana-Frieda, zakladatele padlé kryptoměnové burzy FTX, uvedl newyorský federální prokurátor Damian Williams. Další informace ohledně jeho stíhání budou teprve zveřejněny. V úterý by mělo proběhnout soudní řízení v hlavním městě karibské země, píše BBC

Policie uvedla, že Bankman-Fried byl zatčen za „finanční podvody“, které jsou proti zákonům v USA a na Bahamách. Byl tak zdržen na základě obžaloby na žádost vlády Spojených států. Minulý měsíc kryptoburza FTX vyhlásila bankrot, uživatelé se tak nemohli dostat ke svým penězům. 

Podle soudního spisu z minulého měsíce dlužila FTX svým 50 největším věřitelům téměř 3,1 miliardy dolarů (přes 70 miliard korun). Není jasné, kolik peněz nakonec uživatelé dostanou zpět, podle odborníků to ale bude nejspíš jen zlomek toho, co do FTX vložili. 

„Bankman-Fried bude držen ve vazbě v souladu s naším zákonem o vydávání,“ uvedl v prohlášení generální prokurátor země. Kroky mají v plánu podniknout i regulátoři burzy Wall-Street.

Riziko úprku 

„To, že obvinili Bankmana-Frieda tak brzy, i když nemuseli, mi říká, že mají neuvěřitelně silné důkazy,“ řekl pro Bloomberg Gene Rossi, bývalý federální žalobce. Rossi dodal, že žalobci jsou pravděpodobně znepokojeni, že by Bankman-Fried mohl uprchnout někam, kde na něj zákony nedosáhnou. 

Třicetiletý Bankman-Fried je držen na policejní stanici v hlavním městě Baham. Zařízení je asi 13 mil od luxusní čtvrtě Albany Bahamy, kde sám Bankman-Fried žije. V rozhovorech pro média už dříve uznal, že udělal spoustu chyb. 

Ve svých poznámkách pro své slyšení, které získal Bloomberg, píše: „Chtěl bych začít tím, že formálně pod přísahou prohlásím: Podělal jsem to.“

„Krach FTX připomíná neslavný konec banky Lehman Brothers, který odstartoval finanční krizi. Evropa na ni tehdy reagovala tzv. druhou evropskou směrnicí o trzích s finančními nástroji (MiFID II),“ popisují pád FTX Katarína Jendželovská a Filip Murár, experti na právo v oblasti fintechu a startupů z mezinárodní advokátní kanceláře Noerr.

Evropský parlament by měl co nevidět projednat evropské nařízení o trzích s kryptoaktivy (MiCA).

„MiCA klade na poskytovatele služeb souvisejících s kryptoaktivy řadu požadavků a kdyby MiCA již platila, subjekt podobný FTX působící v EU by musel být držitelem licence. K tomu, aby ji získal musí, mimo jiné: jednat čestně, spravedlivě a profesionálně v nejlepším zájmu zákazníků, nepoužívat kryptoaktiva zákazníků k obchodování na vlastní účet a chránit vlastnická práva zákazníků, pokud drží jejich kryptoaktiva, a to zejména pro případ své insolvence, nebo mít vždy zavedeny tzv. obezřetnostní záruky. MiCA tedy jasně cílí na oblasti, ve kterých FTX skoro jistě selhala,“ pokračuje Jendželovská a Murár. 

Burza FTX umožňovala zákazníkům obchodovat peníze za kryptoměny, jako je například bitcoin. Bankman-Fried byl dokonce považován za mladou verzi legendárního amerického investora Warrena Buffetta a ještě koncem října měl čisté jmění odhadované na více než 15 miliard dolarů.