Rap po čínsku: nový klip oslavuje reformy a plány komunistické strany

Nové propagační video čínské komunistické strany

Nové propagační video čínské komunistické strany Zdroj: CCTV

Rap urazil z newyorského Bronxu sedmdesátých let hodně dlouhou cestu a nyní se ve svérázné podobě dostal i do komunikace čínské komunistické strany. Od pondělka běží v čínské státní televizi CCTV nové video, které oslavuje dvouleté výročí vzniku Ústřední vedoucí skupiny pro komplexní prohlubování reforem, v jejímž čele sedí prezident Si Ťin-pching.

Podle textu písně by Číňané měli „důvěřovat své vládě“, která se potýká se smogem i korupcí („mouchy, tygry i velké lišky. Chytá! Chytá! Chytá! Chytá,“ zpívá se ve videu podle překladu čínského blogu ekonomického deníku Wall Street Journal). Do textu se dostala i chvála na reformu školství a zdravotnictví, stejně jako boj se smogem.

Autoři nezapomněli ani na projekt Nové hedvábné stezky, zřízení Asijské investiční banky pro infrastrukturu nebo zařazení čínského jüanu do skupiny rezervních měn Mezinárodního měnového fondu. Pro větší působivost autoři proložili zvukovou stopu částmi projevů čínského prezidenta. Zprávy o neúspěších se už do videa nevešly.

Aktuální kousek není prvním pokusem čínského vedení modernizovat svůj styl komunikace. S animovaným klipem přišla komunistická strana už v říjnu při představení své třináctileté pětiletky.