Rasmussen: Rusko bude čelit kvůli konvoji další izolaci

Rasmussen 10.4.2014

Rasmussen 10.4.2014 Zdroj: CTK/Simanek Vit

Vjezd takzvaného humanitárního konvoje na ukrajinské území bez souhlasu Kyjeva je do očí bijícím porušením ruských mezinárodních závazků, které povede k další izolaci Moskvy. V pátek to prohlásil generální tajemník Severoatlantické aliance Anders Fogh Rasmussen. Také šéfka diplomacie Evropské unie Catherine Ashtonová řekla, že Rusko "zcela jasně narušilo ukrajinské hranice". O porušení územní celistvosti Ukrajiny hovořily i Spojené státy.

Moskva obvinění odmítá a tvrdí, že mezinárodní právo neporušila.

„Může to jen prohloubit krizi v regionu, kterou vytvořilo samo Rusko a kterou Rusko nadále přiživuje,“ uvedl Rasmussen v prohlášení k ruskému konvoji, který bez souhlasu Kyjeva a bez zprostředkování Mezinárodním výborem Červeného kříže překročil ukrajinské hranice.

Rasmussen prohlásil, že Moskva nijak nepřispěla k uklidnění ukrajinské krize, naopak napětí dále vyhrocuje, což bude pro Rusko znamenat jen další mezinárodní izolaci.

Šéf NATO rovněž řekl, že aliance je znepokojena soustřeďováním ruských pozemních a leteckých sil u hranic s Ukrajinou. „Také pozorujeme přesuny velkého množství pokročilých zbraní, mimo jiné tanků, obrněných transportérů a dělostřelectva, do rukou separatistických skupin na východě Ukrajiny,“ dodal.

Ashtonová: Moskva jedná v rozporu s dřívější dohodou

Ashtonová ve svém prohlášení uvedla, že Moskva nyní jedná v rozporu s dřívějšími ujednáními, na kterých se dohodla s Ukrajinou a Mezinárodním výborem Červeného kříže.

„Tohle je od Ruska porušení ukrajinské suverenity a územní celistvosti Ukrajiny,“ prohlásil na tiskové konferenci mluvčí Pentagonu John Kirby. „Rusko musí z ukrajinského území svá vozidla a personál okamžitě stáhnout. Pokud tak neučiní, bude čelit dalším následkům a izolaci,“ dodal.

Moskva: Jednáme dle práva

Moskva se opakovaně proti kritice Západu ohradila. „Jedná zcela podle mezinárodního humanitárního práva,“ řekl o cestě konvoje náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov. „Nemůžeme se smířit a nesmíříme se s katastrofickou situací, ve které se lidé na jihovýchodě Ukrajiny ocitli.“ Rovněž ruský velvyslanec při OSN Vitalij Čurkin řekl, že Moskva mezinárodní normy neporušila.

O ruském konvoji v pátek telefonicky jednala německá kancléřka Angela Merkelová s ukrajinskou hlavou státu Petrem Porošenkem a šéfem Kremlu Vladimirem Putinem. „Kancléřka vyjádřila velké obavy z toho, že kolona překročila hranici bez ukrajinského svolení, bez doprovodu Červeného kříže a částečně bez jakékoli předchozí kontroly,“ uvedl mluvčí Merkelové Steffen Seibert. Rovněž prý řekla, že Rusko vědomě stupňuje již tak vypjatou situaci, zároveň ale vyzvala Kyjev, aby v této věci reagoval obezřetně.