Razie ve Volkswagenu. Policie skládá další střípky aféry dieselgate

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Logo Volkswagen
Volkswagen logo
3
Fotogalerie

Německá prokuratura v rámci vyšetřování skandálu dieselgate podnikla razii v sídle automobilky Volkswagen ve Wolfsburgu. Výrobce vozů podle deníku Bild zásah potvrdil a uvedl, že se týkal kauzy nástupnické verze motoru, kvůli kterému původně skandál vypukl.

Koncern Volkswagen v září 2015 v reakci na obvinění amerických úřadů přiznal, že do milionů naftových aut po celém světě nainstaloval software, který umožňoval manipulovat s testy emisí. Vozy díky tomu při kontrolách produkovaly výrazně méně emisí než při běžné jízdě. V centru této aféry, která se mimo jiné týká i více než milionu vozů Škoda Auto, stál motor EA189. Ale ani jeho nástupce EA288, který koncern využívá od roku 2012, není podle médií bezproblémový.

Německá televizní a rozhlasová stanice SWR letos v září upozornila, že motor, který používá i Škoda Auto, pozná, kdy je připojen k měřicímu zařízení, takže během testu dokáže produkovat méně emisí než v běžném provozu. Tuto zprávu Volkswagen obratem popřel. Právě o tento motor se ale podle automobilky prokuratura dnes zajímala.