Rebelové postupují k Bagdádu, Obama zvažuje pomoc vládě

Boje v Iráku

Boje v Iráku

Radikálové ze sunnitské organizace Islámský stát v Iráku a Levantě, kteří ovládli severoiráckou provincii Ninive a část západoiráckého Anbáru, začali postupovat na jih směrem k metropoli Bagdádu. Americký prezident Barack Obama prý již brzy rozhodne o případně pomoci irácké vládě.

Nepůjde ale přímo o přítomnost vojáků v zemi, uvedlo ministerstvo zahraničí USA. Spekuluje se zejména o úderech amerických bezpilotních letounů.

V irácké metropoli se proti povstalcům mobilizují šíitské milice, které tvrdí, že jsou připraveny město bránit. Podle světových tiskových agentur se Irák vrátil zpět do roku 2006 až 2007, kdy si násilí mezi sunnity a šíity vyžádalo tisíce lidských životů.

Američané z Iráku začali postupně letadly evakuovat své občany přítomné na základně severně od Bagdádu. Jde zejména o osoby, které pomáhaly s výcvikem místních bezpečnostních složek. Němci zase vyzvali své obyvatele, aby kvůli bezpečnostní situaci opustili některé provincie a rovněž iráckou metropoli. Ankara mezitím stále vyjednává o propuštění svých občanů, které radikálové drží jako rukojmí.