Řecká ekonomika klesla ve čtvrtletí o sedm procent

Řecká ekonomika zrychlila ve čtvrtém čtvrtletí meziroční propad na sedm procent z pětiprocentního tempa ve třetím čtvrtletí. Oznámil to v předběžných a sezonně neupravených údajích řecký statistický úřad.

Řecko loni zažívalo hlubokou recesi už čtvrtý rok za sebou. Hrubý domácí produkt od konce roku 2008 klesal každé čtvrtletí s výjimkou prvního čtvrtletí roku 2010. V loňském roce zažila země nejhlubší propad v prvních třech měsících, kdy HDP klesl o osm procent.

Celoroční údaj úřad neuvedl. Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) loni v listopadu předpověděla, že řecká ekonomika se za rok 2011 propadne o 6,1 procenta a letos bude pokračovat v poklesu tempem tří procent. Ke slabému růstu by se mělo Řecko podle OECD vrátit nejdříve v roce 2013.

Řecko se ještě nevymanilo z globální recese let 2008-09 a už počátkem roku 2010 jej zasáhla těžká dluhová krize. Pod jejím tlakem a později v rámci dohody s mezinárodními věřiteli musela vláda postupně seškrtávat výdaje a zvyšovat daně, což vedlo k prohlubování ekonomického propadu.

V neděli řecký parlament schválil další úspory a reformy, které jsou podmínkou pro to, aby země mohla dostat druhý úvěrový balík v sumě 130 miliard eur (3,3 bilionu korun).