Řecká ekonomika se zhoršuje, S&P možná brzy sníží rating země

Athény, Řecko (ilustrační foto)

Athény, Řecko (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0: Dario Susanj via Flickr

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's (S&P) dnes avizovala, že by mohla už velmi brzy snížit hodnocení úvěrové spolehlivosti Řecka, a nečekat až do března, kdy měla přehodnocení ratingu původně v plánu. Upozornila také, že poslední údaje z Řecka nevypadají dobře a signalizují zhoršující se rozpočtovou výkonnost této silně zadlužené země.

Agentura plánovala uskutečnit revizi řeckého ratingu v polovině března, ale vzhledem k mimořádným okolnostem je připravena upravit rating v dřívějším termínu.

Vítězové voleb nechtějí šetřit

V řeckých volbách v neděli zvítězila Koalice radikální levice (Syriza), která se staví proti úsporným opatřením vlády souvisejícím s mezinárodní finanční pomocí. Syriza hodlá požadovat změnu podmínek záchranného programu a odpis velké části řeckého dluhu. Ten činí kolem 320 miliard eur (8,9 bilionu korun).

S&P loni v září zvýšila úvěrové hodnocení Řecka o jeden stupeň na úroveň B. Šéf S&P pro evropské státní ratingy Frank Gill dnes ale prohlásil, že nejistota ohledně vývoje řeckého dluhu ohrožuje oživení řecké ekonomiky. „Naším nejbližším termínem pro revizi řeckého ratingu je 13. březen,“ řekl Gill v rozhovoru s agenturou Reuters. „Můžeme se od toho termínu odchýlit, pokud budeme mít pocit, že se stalo něco mimořádného, co má velmi významný vliv na úvěrovou spolehlivost tohoto státu,“ dodal.

Řecko na pokraji bankrotu
Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond o finanční pomoc. Dohodlo se již na dvou záchranných programech v celkové výši 240 miliard eur (6,7 bilionu korun).
Výměnou za úvěrovou pomoc musela vláda zavést masivní výdajové škrty, snížit důchody a mzdy a opakovaně zvýšit daně. To prohloubilo hospodářskou recesi, zvýšilo nezaměstnanost a zhoršilo životní úroveň obyvatelstva.

Tsipras se bez dohody s věřiteli neobejde, píše německý tisk