Řecká privatizace postupuje pomalu, letos se dočkaly jen dva podniky

Muž na ulici v Aténách prodává výherní lístky řecké státní loterie

Muž na ulici v Aténách prodává výherní lístky řecké státní loterie Zdroj: profimedia.cz

Konsorcium loterijních firem vedené řeckou Opap za 190 milionů eur převezme řecké státní loterie. Jedná se o teprve druhou privatizaci, kterou letos řecká vláda dokončila.

Konsorcium, jehož členy jsou kromě státního podniku Opap také firmy Lottomatica, Intralot Lotteries and Scientific Games Global Gaming, získá i výhradní práva na provoz loterií na příštích 12 let. Kromě okamžitého zisku z prodeje vláda získá 30 procent každoročního výnosu loterií.

Výnosy z řecké privatizace se dlouhodobě pohybují hluboko pod stanovenými cíli. Na prodeji státního majetku, který je podmínkou již poskytnutých i budoucích záchranných půjček Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu, se od května 2010 podařilo vydělat jen 1,7 miliardy eur.

V druhé vlně privatizace Řecko počítá s prodejem největší rafinerie Hellenic Petroleum, velkých přístavů či vodáren. Tyto plány ale zatím zůstávají jen na papíře, jediným letošním dosavadním úspěchem byl zářijových obchod v hodnotě 81 milionů eur, když vláda uzavřela s realitní společností Lambda dohodu o provozování obchodního centra, které sloužila jako vysílací centrum během olympijských her v roce 2004.

Dohoda s Opap ale podle šéfa státní privatizační agentury Jannise Emirise přináší „větší uspokojení“ a zaručuje „výrazný nárůst stáních příjmů a vytvoření nových pracovních míst“.

Podle revidovaného plánu chce Řecko do roku 2016 prodejem majetku získat 11,1 miliardy eur, původně se počítalo s částkou 19 miliard eur do roku 2015.