Řecká vláda hledá volné peníze. Stahuje je z veřejného sektoru

Řecký ministr financí Janis Varufakis

Řecký ministr financí Janis Varufakis Zdroj: ctk

Řecká vláda nařídila státním institucím a veřejnoprávním podnikům převést veškerou volnou hotovost na centrální banku. Snaží se tak získat peníze na splátky dluhu od Mezinárodního měnového fondu (MMF) a vyrovnání dalších závazků. Informovala o tom agentura Reuters.

„Státní organizace mají stále v bankách uloženy miliardy eur v hotovostních rezervách,“ řekl Reuters nejmenovaný aténský analytik. Dnešní nařízení nezahrnuje penzijní fondy a některé státní podniky.

Požadavek podle analytiků ukazuje, v jak velkém finančním tlaku se již nachází vláda premiéra Alexise Tsiprase. Ta se snaží přesvědčit mezinárodní věřitele, aby jí poskytli další finanční pomoc.

Státní organizace mají stále v bankách uloženy miliardy eur v hotovostních rezervách

Eurozóna koncem března souhlasila se čtyřměsíčním prodloužením záchranného programu pro Řecko, výplatu zbývajících 7,2 miliardy eur (téměř 200 miliard korun) ale pozastavila do zhodnocení reformních plánů nové řecké vlády. Silně zadlužená země přitom tyto peníze nutně potřebuje k odvrácení hrozby platební neschopnosti.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat Evropskou unii a MMF o úvěrovou pomoc. Dohodlo se přitom na dvou záchranných programech v celkovém objemu 240 miliard eur.