Řecká vláda si musí půjčovat peníze od veřejného sektoru

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Řecká vláda si znovu musí půjčovat od veřejného sektoru, aby mohla splácet své závazky a účty. Sdělili to dnes agentuře Reuters nejmenovaní řečtí vládní činitelé. Kvůli nedokončené revizi záchranného programu chybí Aténám peníze od mezinárodních věřitelů, které už šest let zachraňují zadluženou zemi před bankrotem.

Řecko minulý týden obnovilo jednání se zástupci mezinárodních věřitelů o uzavření klíčové revize plnění záchranného programu z loňského léta. Jednání o plnění podmínek programu trvají od ledna a kvůli neshodám mezi věřiteli a kvůli sporům s Aténami už byla dvakrát na delší dobu přerušena. Bez dobrozdání expertů věřitelských institucí přitom nemohou Atény získat až pět miliard eur (135 miliard korun) ze záchranného programu.

Řecká vláda si stejně jako v prvním pololetí loňského roku půjčuje hotovostní přebytky, které veřejné instituce musí ukládat u centrální banky. Letos si už takto půjčila devět miliard eur a dalších deset miliard eur získala prostřednictvím takzvaných repo dohod o prodejích a zpětných nákupech cenných papírů, uvedli řečtí činitelé.

„Situace není příjemná, není ale ta dramatická jako loni,“ uvedl jeden ze zdrojů Reuters, který si nepřál být jmenován. „Čím déle ale bude revize trvat, tím více se budeme přibližovat zády ke zdi,“ dodal.