Řecké trajekty stojí kvůli stávce, na ostrovech se hromadí uprchlíci

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Kvůli stávce lodní dopravy v Řecku se na jeho ostrovech na východě Egejského moře začali více hromadit uprchlíci, kteří v počtu desítek tisíc do země míří ze sousedního Turecka. Zablokovány jsou i tři trajekty vyhrazené v posledních měsících jen pro převoz běženců do kontinentálního Řecka, odkud pak pokračují po takzvané balkánské trase dál do nitra Evropy.

Lodní provoz se zastavil na protest proti úsporným opatřením vlády, kterými je podmíněn již třetí záchranný program mezinárodní finanční pomoci zadlužené zemi. Stávka dnes vstoupila do čtvrtého dne a skončit má v pátek ráno.

Prvních 48 hodin platila výjimka pro trojici trajektů Βlue Star Patmos, Eleftherios Venizelos a Τerra Jet, které již po mnoho týdnů převážejí v nájmu řeckých úřadů migranty z východoegejských řeckých ostrovů převážně do Atén. Od středy jsou ale zablokovány taky.

Zastavení provozu vytvořilo na východořecké ostrovy velký tlak. Nouzové ubytovací kapacity pro běžence zdaleka nestačí.
Záchranáři v oblasti jsou nadále v neustálé pohotovosti. Poblíž ostrova Kos se v posledních hodinách opět potopil gumový člun s 14 lidmi na palubě. Utonulo jedno dítě, další se pohřešuje.

Proud nekončí

Od začátku roku utonulo při překonávání Egejského moře již více než 400 běženců, včetně mnoha dětí. Za stejnou dobu se z Turecka do Řecka dostalo kolem 600 tisíc uprchlíků, převážně ze Sýrie, kterou zmítá občanská válka. Dalších 100 tisíc osob přicestovalo od začátku roku do Itálie, kam se dostaly přes Středozemní moře z Libye, která je hlavní tranzitní zemí v severní Africe.

Je přitom nepravděpodobné, že by příliv běženců měl do roku 2017 nějak zeslábnout. Evropská komise dnes odhadla, že do konce příštího roku dorazí do Evropské unie další tři miliony uprchlíků. Komise tvrdí, že uprchlická krize si sice vynutila zvýšení výdajů evropských vlád, ale že by ve výhledu několika let měl příchod běženců mít mírný pozitivní dopad na evropskou ekonomiku.