Řecko bojuje s lesními požáry, ty se blíží i k Aténám

požáry v Řecku

požáry v Řecku Zdroj: ctk

požáry v Řecku
požáry v Řecku
požáry v Řecku
požáry v Řecku
požáry v Řecku
7
Fotogalerie
Stovky řeckých hasičů bojují s pomocí desítek cisternových letadel s 49 požáry v lesích a zejména křovinatých porostech, které vypukly v průběhu dne zejména na jihu země a v oblasti metropole Atén kvůli extrémně suchému a horkému počasí. Úřady provedly evakuaci tisíců lidí, včetně 200 dětí z letních táborů poblíž řeckého hlavního města.

Ministerstvo obrany zmobilizovalo armádu, aby pomáhala nejen v tom, aby zabránila v šíření požárů, ale aby také preventivně dohlížela před vypuknutím dalších. Panují obavy, že některé byly založeny úmyslně. Řecká vláda požádala o pomoc Evropskou unii.

Několik požárů zuří v okolí Atén. Plameny pronikly například k předměstí metropole Iliupoli, kde shořel jeden z okrajových domů. Požár přímo u metropole vypukl na zalesněném pahorku Immitos, který leží v bezprostřední blízkosti předměstí na jihovýchodě Atén. Na místě jsou desítky hasičů, kteří mají k dispozici deset hasičských vozů a několik helikoptér, pomáhat se jim snaží i místní obyvatelé. Zatím ale ohnivá fronta postupuje k dalšímu předměstí Glyfada.

Další požáry vypukly severně a východně od Atén, kam zamířilo zasahovat dalších několik desítek požárníků s desítkami hasičských vozů. Hoří v lokalitách Malakasa, Byronas a Oropi. Další mohutné požáry jsou hlášeny například z poloostrova Efvia (Euboia).

Největší z požárů se snaží zkrotit více než stovka hasičů poblíž města Neapolis ve východní části poloostrova Peloponés, v jihořecké oblasti Lakónie. Kvůli požáru už se tam museli evakuovat obyvatelé tří vesnic, pobřežní stráž pomáhala odvézt do bezpečí přes 200 lidí, které oheň uvěznil na plážích. Plameny živené silným větrem se tam snaží zkrotit asi 120 hasičů a tři desítky vojáků, kteří mají k dispozici sedm letadel a dva vrtulníky. Jedno z letadel muselo nouzově přistát, obešlo se to ale bez zranění, uvedla agentura AP.

„Všechny síly jsou v pohotovosti,“ oznámil premiér Alexis Tsipras, podle kterého pokračující vedro a silné větry boj s živlem výrazně komplikují.