Řecko chce příští rok získat z privatizace tři miliardy eur

Řecké euro

Řecké euro Zdroj: Duncan Hull via Flickr (CC BY 2.0)

Řecká vláda by měla v příštím roce získat z privatizace státního majetku tři miliardy eur (81 miliard korun). Řekl to šéf řecké privatizační agentury HRADF Stergios Pitsiorlas. Bylo by to o něco méně, než má určeno v dohodě s mezinárodními věřiteli, avšak dvojnásobek částky, s níž vláda počítá v rozpočtu. Řecko také podle Pitsiorlase ještě letos uskuteční první významnou privatizační transakci tohoto roku, v níž pronajme letiště v řadě turistických lokalitách německé společnosti Fraport.

Atény v dohodě z letošního července slíbily, že v letech 2015-2017 získají z privatizace 6,4 miliardy eur, z toho 3,7 miliardy eur v příštím roce. Pitsiorlas už v září uvedl, že letošní cíl získat 1,4 miliardy eur kvůli průtahům s prodejem práv na provoz 14 řeckých letišť nesplní.

Dnes ale šéf agentury oznámil, že jeho úřad podepíše dohodu o pronájmu letišť s německou letištní společností Fraport během deseti dnů. Smlouva v hodnotě 1,2 miliardy eur by byla prvním významným privatizačním kontraktem dokončeným za vlád levicového premiéra Alexise Tsiprase.

Už připravenou dohodu s Fraportem přitom jeho první vláda po lednovém nástupu zastavila. Po uzavření dohody bude ještě několik měsíců trvat, než začnou práva na provoz letišť platit a než vláda obdrží od Fraportu peníze.

Privatizace státního majetku byla mezi hlavními podmínkami záchranných programů pro Řecko od roku 2010

Privatizační agentura by měla ke konci měsíce také vyhlásit tendr na privatizaci přístavu Pireus, uvedl Pitsiorlas podle agentury Reuters. O tento přístav se zajímá čínská společnost COSCO a dánská A.P. Moeller Maersk.

Privatizace státního majetku byla mezi hlavními podmínkami záchranných programů pro Řecko od roku 2010. Atény měly z prodeje majetku získat už 50 miliard eur, kvůli byrokratickým průtahům a nedostatku politické vůle ale prodaly majetek jen za 3,5 miliardy eur.

Silně zadlužené Řecko se v létě dohodlo s eurozónou na třetím záchranném programu. V jeho rámci by mělo během tří let obdržet až 86 miliard eur (2,3 bilionu korun).