Řecko letos klesne o 4,5 procenta, odhadla centrální banka

Řecko

Řecko Zdroj: profimedia.cz

Řecká ekonomika letos klesne o dalších 4,5 procenta. Oživovat zřejmě začne až příští rok, i když stále ještě vykáže celoroční pokles o 0,5 procenta. Předpověděla to dnes řecká centrální banka. Díky poklesu pracovních nákladů a klesající inflaci by ale Řecko mělo v příštích letech získat zpět až 75 procent konkurenceschopnosti, kterou ztratilo od roku 2001, kdy přijalo euro, uvedla banka v celoroční zprávě.

Oživení řecké ekonomiky bude podle banky záviset na tom, zda se bude držet reforem dohodnutých s mezinárodními věřiteli v rámci právě sjednaného druhého záchranného úvěru, protože na tom záleží obnovení důvěry trhu.

„Podmínkou obnovení ekonomického růstu je obnovení důvěry v budoucnost ekonomiky,“ uvedla banka.
Centrální banka odhaduje, že meziroční inflace letos klesne na jedno procento a příští rok na 0,5 procenta. Míra nezaměstnanosti zůstane tento rok blízko rekordních úrovní pod 20 procenty.

Vývoj růstu HDP Řecka 1980-2010

Vývoj růstu HDP ŘeckaVývoj růstu HDP Řecka | indexmundi.com

Řecká ekonomika se loni propadla o 6,8 procenta a zažila čtvrtý rok poklesu za sebou. Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) loni v listopadu předpověděla, že řecká ekonomika letos bude pokračovat v poklesu tempem tří procent. Ke slabému růstu by se mělo Řecko podle OECD vrátit nejdříve v roce 2013.

Řecko v letech 2008 a 2009 zasáhla globální recese a už během roku 2010 ekonomiku srazila zpět dolů těžká dluhová krize. Pod jejím tlakem a později v rámci dohody s mezinárodními věřiteli musela vláda postupně seškrtávat výdaje a zvyšovat daně, což vedlo k prohlubování ekonomického propadu.