Řecko míří k novým volbám - neprošla ani vláda odborníků

Řecko, volby

Řecko, volby Zdroj: CTK

Řecké parlamentní strany se nedohodly na vytvoření vlády odborníků, jak navrhoval prezident Karolos Papulias. Země tak směřuje k dalším předčasným parlamentním volbám, které se uskuteční v červnu.

Řešení řeckého volebního patu nepřineslo ani další kolo jednání prezidenta s vůdci pěti parlamentních stran devět dní po hlasování. U jednacího stolu chyběla jen předsedkyně komunistů, která účast odmítla, a vůdce neonacistů, který ani nebyl kvůli svým kontroverzním názorům pozván.

Papulias navrhoval mimo jiné i možnost vytvoření vlády odborníků, která by působila 18 měsíců. Mluvilo se také o tom, že by se do koaliční spolupráce mohla zapojit strana Nezávislí Řekové. Žádná z variant ale nenašla dostatek podpory. Řecko tak směřuje k novému hlasování.

Politické formace potvrdily svá původní stanoviska - strany odmítající pokračování politiky úspor výměnou za finanční pomoc eurozóny daly najevo, že nebudou podporovat ani úřednickou vládu, protože takový kabinet by pokračoval v dosavadních krocích. V nich byly ochotny pokračovat jen proevropské strany, tedy konzervativní Nová demokracie (ND) a socialisté (PASOK), které ale přišly ve volbách o nadpoloviční většinu v parlamentu.

„Země směřuje bohužel znovu k volbám za velmi špatných podmínek, protože někdo chladnokrevně nadřadil svoje stranické zájmy nad národní. Úsilí o sestavení nové vlády skončilo neúspěšně,“ prohlásil po jednání v prezidentském paláci vůdce PASOK Evangelos Venizelos. Prohlubující se politická krize vyvolává obavy, že země nebude plnit podmínky půjček a bude nucena opustit klub zemí, kde se platí eurem.

Prezident naplánoval další schůzku na středu, kdy se parlamentní strany mají dohodnout na přechodném kabinetu, jehož hlavním úkolem bude dovést zemi k dalším volbám. Podle médií se odhaduje, že hlasování se bude konat 10. nebo 17. června.

Nejnovější předvolební průzkumy předpovídají vítězství Koalici radikální levice (SYRIZA), která ve volbách skončila jako druhá. Ostatní strany by zůstaly přibližně na stejných pozicích. Vítězná strana v Řecku ale získává bonus 50 poslanců navíc.

Poklesem reagovalo euro i akcie

Euro po oznámení nezdaru jednání prohloubilo ztráty na čtyřměsíční minimum, evropské burzy se propadly na letošní dno a americké akciové futures před zahájením seance zamířily do minusu.

Euro oslabilo až na 1,2772 dolaru, nejslabší úroveň od 18.ledna, z úrovně poblíž 1,2840 před zprávou. Index evropských akcií FTSEurofirst 300 klesl o více než 1 procento na 993,05 bodu, nejníž od 30.prosince, zatímco před zprávou stagnoval.

„Evropa je v hlubokých problémech, a jejich konec v tuto chvíli není na obzoru,“ zhodnotil pro Reuters situaci investiční expert Weyman Gong ze Signature. „Jednota eurospolku je teď velmi nejistá. Pokud Německo nebude ochotné vyplatit velké částky na stabilizaci systému, může to celé mířit k rozpadu,“ dodal.