Řecko na dva dny ochromí generální stávka proti úsporám

Stávka v Řecku

Stávka v Řecku Zdroj: ctk

Řecko na dva dny ochromí generální stávka, kterou zorganizovaly největší odborové svazy na protest proti dalším úsporným opatřením vlády. O návrhu úspor bude ve středu hlasovat parlament, nesouhlas s dalším utahováním opasků ale chtějí vyjádřit statisíce zaměstnanců v soukromém i veřejném sektoru.

Stávky zažilo Řecko už v pondělí, kdy do práce nepřišli novináři, řidiči veřejné dopravy nebo popeláři. Dnes se k nim přidají zaměstnanci veřejného sektoru včetně učitelů, železničáři, ale i někteří živnostníci, takže zavřené zůstanou úřady, školy, banky i obchody. Dopoledne se kvůli stávce zastaví rovněž letecká doprava, když se do protestů zapojí letoví dispečeři.

Osmačtyřicetihodinová stávka vyvrcholí ve středu večer velkou demonstrací před sídlem parlamentu, kde se bude rozhodovat o dalším osudu Řecka. Pokud poslanci neschválí program úspor ve výši 13,5 miliardy eur, poruší podmínky věřitelů, kteří mají zemi poskytnout další část z dohodnutého záchranného úvěru. Jde o 31,5 miliardy eur (téměř 795 miliard Kč), bez nichž se Atény neobejdou.

Pokud by tyto peníze Řecko nedostalo, hrozba odchodu z eurozóny by začala nabývat konkrétních obrysů, stejně jako státní bankrot.