Řecko ochromila celodenní stávka, očekávají se demonstrace

demonstrace v Řecku

demonstrace v Řecku Zdroj: ctk

Řecko dnes ochromila 24hodinová generální stávka, kterou vyhlásily odbory státních zaměstnanců a také pracovníků v soukromé sféře na protest proti dalším úsporným opatřením vlády. Ty povedou zejména k dalšímu snížení platů. V centru Atén se uskuteční také dvě velké demonstrace. Jednu pořádají od 10:00 SELČ dvě největší odborové organizace GSEE a ADEDY a druhou od 9:30 SELČ radikální levicové odbory PAME.

Do stávky se podle serveru řeckého listu Ta Nea zapojili úředníci státní správy i obecních úřadů, zaměstnanci daňové správy a veřejných služeb, profesoři a učitelé, lékaři a zdravotní sestry, obchodníci, právníci a bankovní úředníci. Novináři, kteří stávkovali již v pondělí, zastaví práci i dnes na čtyři hodiny - s výjimkou času věnovaného na pokrytí protestů.

Městská hromadná doprava v Aténách byla zastavena dnes jen ráno v dopravní špičce. Po zbytek dne budou autobusy a metro v provozu, aby napomohly hladkému průběhu demonstrací, jichž by se mohly zúčastnit desetitisíce lidí. Námořní doprava byla přerušena úplně. Letečtí dispečeři stávkují tři hodiny, což povede ke zpoždění řady spojů i ze zahraničí. Zdravotnické služby v nemocnicích jsou omezeny pouze pro akutní případy.

Pokračovat ve stávce až do pátku hodlají kromě daňových úředníků také celníci a obecně zaměstnanci ministerstva financí. Do 20. října má trvat již probíhající stávka soudců, státních žalobců a dalších zaměstnanců v justici.

Dnešní stávka je první od června, kdy se vlády ujala tříčlenná koalice vedená konzervativní stranou Nová demokracie (ND).

Řecko je od května 2010 závislé na dvou záchranných plánech, které připravila EU a Mezinárodní měnový fond (MMF). Výměnou za pomoc se Atény zavázaly k výrazným rozpočtovým škrtům, jejichž součástí je například razantní omezení výdajů na obranu a zdravotnictví, a ke zvýšení daní. Uspořit tak chce vláda alespoň 11,6 miliardy eur (290 miliard Kč) a na daních chce vydělat další dvě miliardy eur.

Řekové se nevyhnou pravděpodobně ani zvýšení hranice pro odchod do důchodu z 65 na 67 let.