Řecko ochromila generální stávka proti úsporným opatřením

Řecko ochromila generální stávka

Řecko ochromila generální stávka Zdroj: ctk

Řecko ochromila generální stávka, kterou na 24 hodin svolaly dva odborové svazy na protest proti vládním úsporným opatřením. Jde o 32. protest tohoto druhu od roku 2010. Česka se se akce nedotkne: během dneška není žádný let do Řecka naplánovaný, řekla mluvčí Letiště Václava Havla Marika Janoušková. Demonstrace jsou reakcí na plán dalšího propouštění a také na penzijní reformu, kterou požadují EU a MMF.

Letecké společnosti zrušily v Řecku několik stovek letů, uzavřeny zůstaly úřady a školy, v nemocnicích jsou v provozu pouze pohotovosti. Narušena je městská doprava, takže v Aténách vzniká dopravní chaos.

Budou lidé skákat z oken?

Organizátoři, jimiž jsou odborové svazy zaměstnanců v soukromém sektoru (GSEE) a státních zaměstnanců (ADEDY), svolali do centra metropole dva protestní pochody, na něž přišly tisíce lidí. Byl mezi nimi také podnikatel Stamatis Fasulis, jehož citovala agentura AP: „Stávka to je to nejmenší. Musí se stát něco zásadního, protože jsme se ocitli v bodě, kdy jsme připraveni skákat z oken.“

Míra nezaměstnanosti dosahuje v Řecku téměř 26 procent, což je nejhorší situace v Evropské unii. Mezi mladými Řeky je nezaměstnaných asi polovina.

Stávka se koná záměrně před debatou, v níž má parlament v prosinci rozhodovat o rozpočtu na příští rok. Vláda chce pokračovat v úsporných opatřeních, která jsou podmínkou pomoci mezinárodních věřitelů řecké ekonomice.

Odbory varují před humanitární krizí

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat o pomoc Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond. Dohodlo se už na dvou záchranných programech v celkové hodnotě 240 miliard eur (6,6 bilionu korun). Úsporná opatření ale prohloubila hospodářskou recesi a vyvolávají protesty obyvatel.

GSEE hovoří o dogmatické posedlosti vlády politikou úspor a tvrdí, že kabinet tím dostává pracovní trh zpět „do středověku“. Úsporná opatření podle odborářů také vyvolávají „humanitární krizi“.

Řecko se počátkem roku vymanilo z recese, avšak vládě premiéra Antonise Samarase se tento týden nepodařilo dohodnout s inspektory EU a MMF konečnou revizi finanční pomoci.