Řecko od Moskvy pomoc nežádá. Rusku stejně vyschly zdroje

řecký premiér Alexis Tsipras

řecký premiér Alexis Tsipras Zdroj: ctk/AP

Rusko nemá zdroje v rozpočtu na to, aby finančně pomohlo Řecku, které o peníze Moskvu ani nežádá, oznámil náměstek ruského ministra financí Sergej Storčak, který se tak vyjádřil v den, kdy na ekonomické fórum v Petrohradu dorazil řecký premiér Alexis Tsipras.

Jak dnes sdělil ruský ministr energetiky Alexandr Novak, Tsipras má v pátek s ruským prezidentem Vladimirem Putinem podepsat předběžnou dohodu o řecké účasti v ruském projektu plynovodu Turkish Stream, kterým se Moskva chce přes turecké území dostat k chudému jižnímu křídlu Evropské unie. „Spolu s našimi řeckými partnery právě nyní jednáme o možnosti položení plynovodu přes řecké území,“ řekl Novak novinářům.

Plynovod, který je zatím ve stádiu návrhu, protože žádná závazná smlouva ještě podepsána nebyla, má kompenzovat opuštění dalšího projektu South Stream směřujícího do Evropské unie, který zablokovala Evropská komise.

„Nebyly žádné požadavky,“ řekl Storčak o možné finanční pomoci Řecku, které čelí obrovským zahraničním dluhům a neochotě věřitelů přispět další pomocí bez dalších hospodářských úspor. „Nejsou zdroje,“ dodal Storčak ke stavu ruské státní pokladny.

Moskva nechce eskalaci napětí

Ruský činitel uvedl, že Rusko se zajímá o to, aby Řecko vyřešilo své finanční problémy a normalizovalo vztahy se svými partnery, a dodal, že Moskva nechce žádnou „eskalaci napětí“. „Tsiprasova návštěva je podle mého názoru spíše orientovaná na nalezení společných projektů a rozvoj obchodu, než na řešení jejich (řeckých) rozpočtových problémů,“ dodal Storčak.

„Když jsou opatření potřebná k řešení aktuálních problémů Řecka v takovém obrovském měřítku, žádná země na světě to nemůže udělat sama. Pouze společné úsilí mnoha zemích najednou může pomoci,“ prohlásil také činitel.

Kritika za zbližování z Ruskem

Atény, které jsou uprostřed složitých jednání s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem (MMF) o možnostech odblokování úvěrové pomoci výměnou za tvrdší ekonomická opatření, čelí ohledně sbližování s Ruskem kritice jak svých evropských partnerů, tak Spojených států.

Brusel i Washington netají obavy ze snah Moskvy o podkopání evropské jednoty ohledně tvrdého přístupu k Moskvě spojeného s finančními sankcemi proti Rusku kvůli jeho podílu na destabilizaci východní Ukrajiny.

Omezení sankcí

Moskva hovoří o zmírnění odvetných opatření na dovoz evropského zboží v případě řeckého ovoce a zeleniny. Rusko také nabídlo Řecku, aby vstoupilo do vznikající nové rozvojové banky, kterou společně buduje pětice velkých a dynamicky rostoucích zemí skupiny BRICS, které se účastní petrohradského ekonomického fóra.

Ve skupině jsou kromě Ruska ještě Brazílie, Indie, Čína a Jihoafrická republika. Podle řeckých médií by se tak Řecko stalo šestou zemí, která by se na budování nového finančního ústavu podílela.

Návrh na vytvoření společné banky zemí BRICS se poprvé objevil už před třemi lety. Jednání ale provázely neshody ohledně financování, řízení banky a jejího sídla. Nakonec bylo loni v červenci dosaženo dohody po intenzivních jednáních o řešení sporu mezi Indií a Čínou o sídlo nové banky. To se bude nacházet v čínské obchodní metropoli Šanghaji, prvním prezidentem banky ale bude Ind. Indické předsednictví má trvat pět let. Země BRICS představují asi 40 procent světové populace a pětinu výkonu globální ekonomiky.