Řecko předčasně splatí členům eurozóny přes pět miliard eur

Řecko se v roce 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat mezinárodní věřitele o úvěrovou pomoc.

Řecko se v roce 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat mezinárodní věřitele o úvěrovou pomoc. Zdroj: ČTK

Řecko v prosinci předčasně splatí půjčky v objemu 5,3 miliardy eur (zhruba 129 miliard korun), které získalo od členských zemí eurozóny v rámci prvního záchranného programu. Agentuře Reuters to v úterý sdělili nejmenovaní představitelé řeckého ministerstva financí. Atény podle nich navíc doufají, že v příštím roce členům eurozóny předčasně splatí další půjčky.

Řecko se v roce 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat mezinárodní věřitele o úvěrovou pomoc. Země od té doby prošla třemi záchrannými programy, půjčky v hodnotě přes 260 miliard eur poskytnuté členskými zeměmi eurozóny a Mezinárodním měnovým fondem (MMF) byly podmíněny úspornými opatřeními a dalšími reformami. Třetí záchranný program skončil v roce 2018.

„Dne 15. prosince předčasně splatíme 5,3 miliardy eur zemím eurozóny,“ uvedl jeden z představitelů ministerstva. Dodal, že tento krok se týká půjček splatných v příštím a přespříštím roce.

Členské země eurozóny Řecku v rámci prvního záchranného programu poskytly půjčky v objemu 53 miliard eur. Po započítání plánované prosincové úhrady bude mít Řecko splaceno zhruba třináct miliard eur. Atény už loni s dvouletým předstihem dokončily splácení půjček v hodnotě 28 miliard eur, které jim v letech 2010 až 2014 poskytl MMF, napsala agentura Reuters.

Od ukončení posledního záchranného programu v roce 2018 už si Řecko obstarává půjčky na dluhopisovém trhu, v příštím roce si země plánuje půjčit kolem sedmi miliard eur.

Řecko nedávno získalo zpět úvěrový rating v investičním pásmu. Předtím jej třináct let mělo ve spekulativním pásmu, což výrazně omezovalo okruh potenciálních zájemců o nákup řeckých dluhopisů.