Řecko si od S&P vysloužilo zlepšení ratingu. Zemi se po krizi daří

Athény, Řecko (ilustrační foto)

Athény, Řecko (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0: Dario Susanj via Flickr

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's (S&P) v pátek zvýšila úvěrové hodnocení Řecka o jeden stupeň na B z dosavadního B minus. Agentura předpokládá, že Atény budou v příštích letech dál udržovat primární rozpočtové přebytky bez zahrnutí splátek dluhu. Země po dlouhé dluhové krizi letos zažívá obrat a po čtyřech letech vyhnanství se v dubnu vrátila na trhy dluhopisů.

„Zlepšení ratingu odráží náš názor, že rizika pro konsolidaci veřejných financí v Řecku se zmírnila,“ uvedla S&P podle agentury Reuters. Výhled ratingu označila za stabilní a dodala, že proti dosaženému pokroku ve veřejných financích stojí nadále slabá ekonomika a nejistota ohledně odhodlání pokračovat ve strukturálních a institucionálních reformách.

Řecké ratingy zvýšily už i ostatní velké světové agentury. Fitch ten svůj zvedla v březnu o jeden stupeň na B a Moody's jej v srpnu zlepšila o dvě příčky na Caa1. Ratingy zůstávají dál v neinvestiční kategorii, což odráží vysoký veřejný dluh, který by měl letos vystoupit na 177 procent HDP.

Výsledky škrtů

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond (MMF) o finanční pomoc. Dohodlo se již na dvou záchranných programech v celkové hodnotě 240 miliard eur (6,6 bilionu Kč). Řecká vláda výměnou za pomoc masivně škrtala výdaje, snižovala důchody a mzdy a zvyšovala daně.

Rating je základním vodítkem pro investory. Čím je vyšší, tím nižší je riziko, že hodnocený stát nebo firma nebude mít na splácení závazků, a tím nižší budou jeho úvěrové náklady. Řecká ekonomika v minulých šesti letech prudce klesala. Vláda a mezinárodní věřitelé pro tento rok čekají růst o 0,6 procenta, S&P ale předpokládá, že země se z recese vymaní až příští rok.