Řecký exministr financí ukryl peníze v zahraničí, čelí vyšetřování

Bývalý řecký ministr financí Gikas Harduvelis

Bývalý řecký ministr financí Gikas Harduvelis Zdroj: ΝΕΡΙΤ, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0 gr)

Bývalý řecký ministr financí Gikas Harduvelis se na vrcholu finanční krize v roce 2012 zjevně obával o osud své země. Exšéf kasy totiž dva roky před nástupem do úřadu vybral soukromé úspory a přesunul je do banky na ostrově Jersey. Transakci nyní vyšetřuje nový protikorupční ministr Panagiotis Nikoludis.

Vyšetřovatelé zjistili, že hodnota Harduvelisova jmění nesouhlasí s výší příjmů, kterou v roce 2011 přiznal finančnímu úřadu. Bývalý ministr se také nepřihlásil ke kontu na ostrově uprostřed Lamanšského průlivu, na které během roku 2012 převedl více než 350 tisíc eur, píše řecký týdeník Real News.

Nikoludis zdůrazňuje, že vyšetřování zahájil už ve funkci vrchního státního zástupce, tedy dříve, než se stal ministrem ve vládě vedené stranou Syriza.

Harduvelis, který později sloužil ve vládě premiéra Antonise Samarase, se k převodům peněz přiznal. Tvrdí ale, že „všechno deklaroval a zdanil“. Svůj krok odůvodnil „ strachem o děti“, kdyby se „země zhroutila“.

Aby se vyhnul pozornosti úřadů, převáděl Harduvelis vždy nanejvýš 9999 eur. Zahraniční transakce o vyšší hodnotě totiž automaticky prověřuje řecká centrální banka kvůli prevenci daňových úniků a praní špinavých peněz.

Řecký týdeník zároveň zveřejnil jména 38 politiku, kteří mají majetek v zahraničí. Mezi nimi kromě představitelů minulých vlád figurují i čtyři politici Syrizy: ministr hospodářství Jorgos Stathakis, viceministryně financí Nadja Valavani, viceministr zahraničí Efkleidis Tsakolotos a poslanec europarlamentu Dimitris Papadimulis. Nynější vláda přitom své předchůdce kvůli majetku v zahraničí ostře kritizuje.