Řecký parlament zvolil prezidentem pravicového politika

Řecký prezident Prokopis Pavlopulos a premiér Alexis Tsipras

Řecký prezident Prokopis Pavlopulos a premiér Alexis Tsipras Zdroj: ctk

Řecký parlament zvolil hned v prvním kole nového prezidenta. Stal se jím bývalý pravicový ministr vnitra Prokopis Pavlopulos, kterého jako kandidáta navrhla vládní levicová strana Syriza. Ta tak vyšla vstříc hlavní opoziční straně, pravicové Nové demokracii, která valnou většinou Pavlopulose podpořila. Hlasovali pro něho i koaliční Nezávislí Řekové, kteří se v minulosti většinou odštěpili od ND.

Čtyřiašedesátiletý Pavlopulos se stal na konci roku 2008 cílem kritiky kvůli údajné neschopnosti poradit si s více než měsíc trvajícími nepokoji v celé zemi, jež následovaly po zabití 15letého žáka policistou. Ze strany levice si ale zasloužil naopak uznání, že tehdy jako ministr odmítal proti demonstracím příliš tvrdě zasahovat.

Pavlopulos obdržel hned v prvním kole potřebnou více než třípětinovou většinu hlasů, tedy minimálně 180 poslanců. Volba hlavy státu následovala po neúspěšném hlasování z loňského prosince, kdy poslanci nedokázali zvolit nástupce dosavadního prezidenta Karolose Papuliase ani ve třetím kole. Neshoda v parlamentu vedla k jeho rozpuštění a uspořádání předčasných parlamentních voleb, v nichž zvítězila levicová Syriza.