Rekonstruovat vládu? Popřeli bychom volby, odmítá Kiskův návrh Fico

Robert Fico

Robert Fico Zdroj: ctk

Návrh slovenského prezidenta Andreje Kisky na rekonstrukci vlády v souvislosti s politickou krizí po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky je podle premiéra a šéfa nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) Roberta Fica popřením výsledků voleb. Fico zároveň dnes slovně zaútočil na hlavu státu, která předtím navrhla buď zásadní rekonstrukci vlády nebo vypsání předčasných voleb.

"Návrhy prezidenta na totální rekonstrukci vlády, spojenou s hlasováním o důvěře nové vládě jsou popřením výsledků demokratických parlamentních voleb, které se konaly v roce 2016. Prezident se tímto prohlášením hlásí k opozici, která hovoří o potřebě převratu na Slovensku," tvrdil před novináři Fico. Dodal, že případné personální změny v kabinetu budou výsledkem dohody tří koaličních stran a že hlava státu v této věci nemá z ústavy žádné pravomoci.

K možnosti vypsání předčasných voleb se Fico blíže nevyjádřil, řekl pouze, že takovýto návrh by muselo podpořit alespoň 90 poslanců, tedy třípětinová většina Národní rady.

Předseda vlády Fico, který má s Kiskou dlouhodobě napjaté vztahy, hlavu státu za její odpolední projev ostře kritizoval. Kiskovo vyjádření podle Fica "zjevně nebylo napsáno na Slovensku". "Toto jeho prohlášení má rukopis lidí, kteří absolutně neznají ústavně-právní tradice a pravidla na Slovensku a sledují zcela jiné cíle, než je stabilita naší země," řekl Robert Fico.