Rekordní daňové příjmy Německa nahrávají i uprchlíkům

Angela Merkelová

Angela Merkelová Zdroj: ČTK

Eurobankovky
Angela Merkelová
3
Fotogalerie

Německá vláda hodlá zvyšovat státní výdaje do roku 2021 ročně o 40 miliard eur (zhruba jeden bilion korun) při současném udržování vyrovnaného rozpočtu. 

Největší evropská ekonomika vykazuje růst už šestým rokem. Rekordní daňové příjmy umožnily ministru financí Wolfgangu Schäublemu navyšovat výdaje na infrastrukturu i na ubytování více než jednoho milionu uchazečů o azyl, kteří do Německa přišli v posledních dvou letech, aniž by zvyšoval nový čistý dluh.

Podle plánu, který má příští týden schvalovat vláda, mají výdaje stoupat ročně o 39,7 miliardy eur až na 356,8 miliardy v roce 2021.

Podle návrhu rozpočtu vláda plánuje v příštím roce zvýšit výdaje do dopravní infrastruktury o 1,4 miliardy na 14,2 miliardy eur a do školství a výzkumu o 341 milionů na 17,6 miliardy eur.

V Německu se v září uskuteční parlamentní volby a rozpočet pak bude schvalovat nová vláda. Dnešní politická opozice požaduje vyšší na investice do vzdělávání a větší pomoc chudým rodinám. Ekonomové a podnikatelé zase žádají přepracování daňového systému, lobbují hlavně za výraznější daňové úlevy, které by přinesly vyšší spotřebu, a za nižší zdanění firem a tudíž podporu investic podnikatelského sektoru.

V příštím roce chce vláda rovněž zvýšit výdaje na obranu, a to o 1,5 miliardy eur, tedy o čtyři procenta z letošních 37 miliard. Do roku 2021 plánuje navýšit tyto výdaje celkem o devět miliard eur.