Řekové nemají na benzín, kupují jízdní kola

Cyklista, ilustrační foto

Cyklista, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Řekové začínají čím dál více používat jízdní kola místo automobilů. Důvodem je hospodářská recese , která vedla k výraznému nárůstu nezaměstnanosti a zhoršila životní úroveň milionů lidí. Dalším důvodem je růst ceny pohonných hmot.

Počet osobních automobilů na řeckých silnicích se podle vládních statistických údajů v každém z uplynulých dvou let propadl o více než 40 procent. Motoristé se nyní potýkají s vysokými náklady na silniční poplatky, pohonné hmoty i opravy.

Prodej jízdních kol se loni zvýšil zhruba o čtvrtinu na více než 200 tisíc kusů. Počet prodejen cyklistického zboží se rychle zvyšuje. „Vynořují se jako houby po dešti,“ uvedl jeden z výrobců jízdních kol. „Lidé, kteří se nikdy o cyklistiku nezajímali, si nyní kupují jízdní kola,“ dodal.

Atény již kvůli zvýšenému zájmu o cyklistiku začaly pracovat na programu pro půjčování jízdních kol. Podobné programy již fungují v některých jiných evropských městech, například v Paříži. Cyklisty od jízdy po Aténách neodrazuje ani nedostatečná infrastruktura či kopcovitý terén, napsala agentura Reuters.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji bankrotu a muselo požádat o pomoc partnery v Evropské unii a Mezinárodní měnový fond (MMF). Výměnou za pomoc zavádí masivní výdajové škrty, snižuje důchody a mzdy a opakovaně zvyšuje daně, což má negativní dopady na ekonomiku.

Míra nezaměstnanosti v Řecku se v květnu vyšplhala na nové rekordní maximum 23,1 procenta kvůli negativním dopadům hospodářské recese na trh práce. Podle odborů by se nezaměstnanost v příštím roce mohla přiblížit ke 30 procentům.

Řecký statistický úřad ELSTAT uvedl, že řecká ekonomika se ve druhém čtvrtletí podle předběžných údajů propadla o 6,2 procenta. Tempo poklesu však mírně zpomalilo z 6,5 procenta v prvním čtvrtletí.

Řecko zažívá hlubokou recesi od konce roku 2008, odkdy ekonomika klesá každé čtvrtletí s výjimkou prvních tří měsíců roku 2010. Vlivný řecký ekonomický institut IOBE, který donedávna řídil současný řecký ministr financí Jannis Sturnaras, čeká letos pokles ekonomiky o 6,9 procenta.