Řekové se ke svým penězům v bankách jen tak nedostanou

bankomat u řecké banky

bankomat u řecké banky Zdroj: ctk/AP

Otevření řeckých bank se nadále odkládá. Už i řecký premiér Alexis Tsipras přiznal, že bankovní prázdniny možná ještě pár týdnů potrvají. Původně měly banky otevřít již na počátku minulého týdne. Záměrem uzavření bank a uvalení limitů na výběry z vyschlých bankomatů bylo omezit odliv kapitálu z řeckých bank v týdnu, který předcházel řeckému referendu o návrhu věřitelů z 5. července.

„Termín znovuotevření bank bude záležet na doladění detailů dojednaného záchraného balíčku, což potrvá měsíc,“ uvedl včera premiér Tsipras v rozhovoru pro řeckou televizi ERT. Dodal, že nadále doufá, že Evropská centrální banka navýší objem prostředků nouzového financování řeckých bank, které tento týden zůstává na 89 miliardách eur.

Úspory Řeků, ty v bankách, ne v matraci, ale mohou zůstat nedostupné ještě mnohem déle. Nedávná historie ukazuje, že jakmile se země uchýlí ke kapitálové kontrole, je velmi těžké se jí zbavit. Například Kypr, který musela zachraňovat na počátku roku 2013 půjčka od kolegů z eurozóny a kde lidé přišli o úspory v bankách nad 100 tisíc eur, ukončil tehdy zavedené kapitálové kontroly teprve letos v dubnu.

Island zrušil kapitálové kontroly po sedmi letech

Ještě déle deprimovala nemožnost dostat se ke svým prostředkům v bankách Islanďany. O ukončení kapitálových kontrol zavedených na podzim roku 2008 rozhodla islandská vláda teprve minulý měsíc. Krach tří největších bank, které naakumulovaly aktiva desetkrát větší než celá islandská ekonomika, přivedl zemi na pokraj bankrotu.

Téměř sedm let se lidé nemohli kvůli kontrolám dostat k 1,2 bilionu islandských korun (zhruba 220 miliard korun). „Dnešek je historický milník,“ citovala v červnu agentura Reuters ministra financí Bjarni Benediktssona neskrývajícího radost z konce zmrazení úspor Islanďanů.