Řekové skřípli německé firmy

Napětí mezi Řeky a Němci stoupá: řecké finanční úřady se zdráhají proplácet německým podnikům daň z obratu. „Finanční úřady nemají často dostatek peněz, aby vracely prostředky našim firmám, které tam působí,“ uvedl ředitel řecko-německé obchodní komory Martin Knapp pro deník Bild.

Stejný postup kritizuje Svaz německého zahraničního obchodu. „Považujeme za poněkud problematické, když Německo pomáhá Řecku miliardami, ale tamní finanční úřady nechtějí vyplácet peníze, na něž mají naše podniky nárok,“ upozornil šéf svazu Anton Börner. Summit prezidentů a premiérů EU koncem minulého týdne potvrdil rozhodnutí euroskupiny a přislíbil Aténám novou finanční pomoc za účasti soukromého sektoru. Podmínil ji přijetím dalšího úsporného balíku, jenž počítá se škrty a dodatečnými příjmy 28 miliard eur. Řecký parlament bude hlasovat zítra.

Jižané dávají Němcům za vinu, že jim vnutili velké úvěry na zbytečné projekty, z nichž měli zisk věřitelé a domácí politici. Německé ústavy drží řecké cenné papíry za necelých 13 miliard eur.

Červen se stal pro Němce zlomovým měsícem. Zatímco v květnu jich bylo 52 procent pro nové půjčky a záruky, nyní je to 42 procent, zjistila agentura Forsa. Jedenasedmdesát procent Němců dokonce přiznalo, že ztratilo důvěru ve společnou měnu. Proti dubnu je to pokles o pět procentních bodů. Ještě před třemi lety čítaly přitom řady euroskeptiků méně než polovinu.

Odpor, vypátrali tazatelé, jde napříč politickým spektrem. „Lidé mají pocit, že se miliardy v Řecku ztrácejí a ptají se, k čemu to vlastně všechno je,“ vysvětluje náladu voličů poslanec za vládní CDU Carsten Linkemann.

Předlužené Řecko má hotovost zhruba na dva týdny. Evropská rada dala proto zelenou pro přihození dalších až 120 miliard. Na detailech se bude ještě pracovat.

O možnosti, že by úspory v úterý v řeckém parlamentu neprošly, se nemluví. „Žádný plán B není, ten mají finanční trhy,“ řekl v Bruselu český premiér Petr Nečas.

Drama pokračuje

28. června Atény: Parlament bude
schvalovat úspory do roku
2014, debata se může
protáhnout do středy.

3. července Lucemburk: Schůzka euroskupiny
o finanční pomoci Řecku

15. července Atény: Splatnost řeckých
dluhopisů, na něž dlužník
nemá.