Republikáni před volbami tlumí Ryanův radikalismus

Paul Ryan

Paul Ryan Zdroj: ctk

Když v srpnu představil Mitt Romney kongresmana z Wisconsinu Paula Ryana jako svého zástupce v prezidentské kampani, vyzdvihovali jej republikáni jako jednoho z mála politiků, který skutečně rozumí nástrahám veřejných financí a zadlužení země. Jako předseda rozpočtového výboru sněmovny vytvořil Ryan před čtyřmi lety návrh rozpočtu, který má radikálně snížit zadlužení Spojených států.

Od srpna toho ovšem z Ryanovy strany k tématu fiskálních plánů příliš nezaznělo a média se věnovala hlavně jeho nadsazeným výrokům o vlastních atletických schopnostech. Organizátoři kampaně Mitta Romneyho si jsou dobře vědomi toho, že Ryanovy rozpočtové plány jsou pro značnou část Američanů nestravitelné. A v posledních týdnech kampaně nemůže Romney riskovat ztrátu ani jednoho ze zatím nerozhodnutých voličů. Ryan byl proto odsunut do pozadí.

Kongresman například navrhuje převedení federálního programu Medicare, z něhož jdou peníze na zdravotní péči důchodců, pod dozor jednotlivých států. To by v důsledku program ochudilo o peníze ze státní kasy. Šetřil by také na grantech pro univerzitní studium, které nyní využívá pět milionů studentů. Na druhé straně Ryan shodně s Romneym v příštích deseti letech předpokládá miliardové úlevy na daních pro nejvyšší příjmové skupiny.

Čtěte také:

Role se obrátily - viceprezidentskou debatu ovládl Biden

Plány na uzdravení veřejných financí USA sráží politická realita

Amerika drsný lék na dluhy má

Na rozdíl od Romneyho, který v první televizní debatě své plány naznačoval jen velmi mlhavě, jsou Ryanovy návrhy dostatečně známé. Současný viceprezident Joe Biden měl proto v debatě viceprezidentských kandidátů, která se odehrála v noci na dnešek v Kentucky, předepsanou jasnou strategii. Ukázat Američanům, jaké změny by tandem Romney–Ryan přinesl ve zdravotní péči a sociální politice. Tedy přesně to, co se Obamovi během první debaty proti energickému Romneymu nepovedlo.

Romney a ObamaRomney a Obama | E15

Jak to vidí Intrade

Intrade.com je prediktivní finanční trh, na kterém je možné sázet, že nastane určitá událost, například že prezidentské volby vyhraje Barack Obama, nebo Mitt Romney. Jde tak o alternativu ke klasickým předvolebním průzkumům. Čím vyšší je cena kontraktu, tím vyšší je důvěra investorů, že kandidát vyhraje. Kdo koupí dnes kontrakt na Obamu za 6,15 dolaru, bude mít v případě Obamova vítězství zisk 3,85 dolaru na jeden kontrakt. Když kandidát prohraje, nevydělá nic.