Republikáni se snaží mařit vyšetřování ruského vlivu na volby, tvrdí demokraté v memorandu

Americké prezidentské volby v roce 2016

Americké prezidentské volby v roce 2016 Zdroj: ČTK

Americké prezidentské volby v roce 2016
Americké prezidentské volby v roce 2016
Americké prezidentské volby v roce 2016
Americké prezidentské volby v roce 2016
Americké prezidentské volby v roce 2016
12
Fotogalerie

Američtí demokraté zveřejnili upravenou verzi svého memoranda k nedávné zprávě republikánů, která kritizovala Federální úřad pro vyšetřování (FBI) za údajně zaujaté vyšetřování ruského vlivu na minulé prezidentské volby v USA. Podle serveru deníku The New York Times umožnilo zveřejnění zprávy americké ministerstvo spravedlnosti.

Zveřejnění memoranda demokratů před dvěma týdny zablokoval prezident Donald Trump, údajně kvůli pasážím, které by mohly poškodit národní bezpečnost. Demokraté ze sněmovního výboru pro kontrolu tajných služeb poté společně s FBI a ministerstvem spravedlnosti pracovali na úpravách memoranda. To bylo v pátek zveřejněno na stránkách Sněmovny reprezentantů se začerněnými pasážemi.

V desetistránkovém upraveném dokumentu demokraté ostře kritizují předchozí memorandum republikánů, jehož "jasnou snahou" podle nich bylo "podkopat" vyšetřování FBI, ministerstva spravedlnosti a zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera. Ten vede vyšetřování údajného ruského vlivu na americké prezidentské volby v roce 2016.

Demokrati svým memorandem reagují na zprávu republikánů, kterou Trump na rozdíl od té jejich odtajnil bez výhrad a v celém rozsahu začátkem února. Republikáni v této své zprávě obvinili FBI z překročení pravomocí při pátrání po ruském vlivu na prezidentské volby v USA. Tvrdí v ní také, že FBI byla proti Trumpovi předem zaujatá.

Opoziční demokraté označili zprávu republikánů za ostudnou snahu zdiskreditovat vyšetřování ruské kauzy. Také podle někdejšího ředitele FBI Jamese Comeyho je republikánská zpráva nečestná a zavádějící. Za své podřízené se postavil i Comeyho nástupce v čele FBI Christopher Wray.

Zpráva republikánů vyčítá FBI mimo jiné to, že začala sledovat bývalého Trumpova poradce Cartera Page na základě neověřených informací. Page FBI loni v březnu vyslýchala kvůli jeho vazbám na Rusko.

"Naše rozsáhlé zkoumání původní i tří dalších žádostí (o sledování Page) nenašlo žádný důkaz nelegálního, neetického ani neprofesionálního chování. Naopak odhalilo, že FBI i ministerstvo spravedlnosti dostatečně ospravedlnilo své čtyři žádosti," uvedl v prohlášení lídr demokratů ve sněmovním výboru pro kontrolu tajných služeb Adam Schiff.

Memorandum demokratů také tvrdí, že FBI a vyšetřovatelé ministerstva spravedlnosti by porušili povinnost chránit vlast, pokud by o sledování Page nepožádali. Toho se podle nich Rusové snažili získat jako agenta. Page podle agentury AP informace z memoranda demokratů označil za "dezinformace" a "pomluvu".