Seznam se rozšiřuje, za agenta považují Spojené státy další ruské médium

Sputnik

Sputnik Zdroj: Sputniknews

Ruská mediální firma RIA Global se ve Spojených státech zaregistrovala jako zahraniční agent. Oznámilo to v sobotu ve Washingtonu ministerstvo spravedlnosti. Společnost se zabývá tvorbou zpravodajství pro ruskou propagandistickou rozhlasovou stanici Sputnik. Je už čtvrtým ruským subjektem, který označení zahraniční agent musí v USA používat.

Zákon o zahraničních agentech, tedy subjektech financovaných cizí vládou, platí v USA už od 30. let minulého století, v Rusku obdobné ustanovení vstoupilo v platnost před pěti lety. V obou zemích se označení přiděluje selektivně a je vnímáno hanlivě. Ve Spojených státech fungování postižených médií významněji nepostihuje, i když jejich redaktoři například nesmějí pracovat v americkém Kongresu.

Společnost RIA Global americká justice vyzvala k registraci za zahraničního agenta loni v listopadu. Ve složité struktuře ruských státních médií je firma napojena na holding Rossija Segodňa vytvořený před pěti lety a přímo řízený ruskou vládou.

Kromě RIA Global se v USA jako zahraniční agent musejí prezentovat společnosti Reston Translator, T&R Productions a RTTV America, které ve Spojených státech šíří programy rozhlasové stanice Sputnik a ruské televize RT.