Republikáni straší voliče útoky islamistů

Islámští radikálové

Islámští radikálové Zdroj: CTK

Američtí republikáni sázejí před kongresovými volbami na strach obyvatel z terorismu. Voliče šest týdnů před hlasováním oslovují spoty, které upozorňují na hrozbu Islámského státu (IS). Strana tak v době náletů na cíle IS zpochybňuje ochotu demokratů v čele s prezidentem Barackem Obamou důsledně se vypořádat s extremisty, kteří zavraždili dva americké novináře.

Téma se objevuje v propagačních spotech republikánů v mnoha státech. „Islámští teroristé hrozí, že způsobí kolaps naší země. Zdá se, že prezident Obama a senátorka Jeanne Shaheenová tápou ohledně podstaty hrozby. Já ne. Chci zabezpečit hranici, nepustit sem lidi, kteří nám chtějí ublížit, a obnovit vedoucí postavení Ameriky ve světě,“ agituje Scott Brown, jenž chce být senátorem za New Hamsphire.

„Rick Nolan chce škrty ve fondech pro boj s al-Káidou,“ žaluje strana na člena sněmovny reprezentantů z Minnesoty. Další klip kritizuje iowskou senátorku Staci Appelovou, že je proti odběru pasů lidem, kteří se nechají naverbovat do IS.

Republikáni vědí, že v otázkách zahraniční politiky jim Američané důvěřují více než konkurentům. Podle průzkumu pro list The New York Times si 52 procent obyvatel myslí, že si lépe dokážou poradit s terorismem, o demokratech se tak vyjádřilo 31 procent. Z šetření, pořízeného před zahájením náletů, také plyne, že lidé nejsou spokojeni s Obamovou reakcí na postup islamistů. Hlavně republikánští voliči by si přáli razantnější akci. Šest z deseti oslovených by do Iráku či Sýrie poslalo jednotky. Totéž chce jen 29 procent demokratů.

Obamova opozice sází na to, že její aktuální kampaň osloví hlavně voličky. Ženy mají tradičně větší strach z terorismu než muži a podle mnoha názorů jsou v „těžkých časech“ ochotny přiklonit se k republikánům ve víře, že lépe ochrání jejich rodiny.

Demokraté tvrdí, že zažitá republikánská agenda zaměřená na střední třídu se vyčerpala, proto přešli na taktiku děsit Američany. „Je hanba, že v čase, kdy náš stát čelí skutečným zahraničním hrozbám a domácím ekonomickým výzvám, snižují se republikáni ve snaze získat pár křesel k takové ubohosti,“ řekl novinářům mluvčí demokratické volební kampaně Josh Schwerin.