Restart přístupových rozhovorů s Tureckem: EU otevírá novou kapitolu

Ahmet Davotoglu

Ahmet Davotoglu Zdroj: ctk

Evropská unie po dvou letech otevřela vyjednávání o nové kapitole přístupových rozhovorů s Tureckem. Krok, který se očekával, na oznámil Jean Asselborn, ministr zahraničí Lucemburska, nynější předsednické země unie. Kapitola se týká hospodářské a měnové politiky a zvyšuje na 15 z celkových 35 počet otevřených oblastí, o kterých unie a Turecko vyjednávají.

Turecký ministr pro evropské otázky Volkan Bozkir zdůraznil, že jeho země má zájem stát se plnoprávným členem unie. Dnešní otevření kapitoly je podle něj prvním konkrétním důkazem nové energie ve vztazích mezi Ankarou a osmadvacítkou. „Neotevřeli jsme jen novou kapitolu, ale novou fázi přístupového procesu,“ podotkl Bozkir.

Přístupové rozhovory vedou EU a Turecko od roku 2005, část kapitol je ale zmrazena. Brusel partnerskou zemi tvrdě kritizuje v oblastech, jako jsou lidská práva, svoboda slova či nezávislost soudnictví.

V souvislosti s migrační krizí však EU začala Turecko označovat za svého strategického partnera. Právě z jeho území totiž v minulých měsících vyrážely největší počty uprchlíků přes Řecko dál do Evropy. EU a členské země tak rozhodly pomoci finančně Ankaře zvládnout situaci s uprchlíky na tureckém území. Součástí nabídky byla ale právě také nová energie v přístupových rozhovorech.

Dnes otevřená kapitola, označovaná číslem 17, řeší konkrétní otázky ekonomické politiky jako například nezávislost centrální banky a další pravidla.