Riga chce sjednotit účast evropských státníků na oslavách v Moskvě

Vojenská přehlídka v Moskvě v roce 2009

Vojenská přehlídka v Moskvě v roce 2009 Zdroj: CC BY-ND 2.0: Pavel Kazachkov via Flickr

Státy Evropské unie by měly sjednotit stanovisko k účasti na moskevských květnových oslavách 70. výročí konce druhé světové války. Po setkání s prezidentem Andrisem Bérziňšem to v Rize prohlásil lotyšský ministr zahraničí Edgars Rinkévičs, jehož země nyní EU předsedá. Otázku chce nastolit na ministerské schůzce v Bruselu, která se má konat 19. ledna.

Velká část nejvyšších představitelů EU se zatím k případné účasti na oslavách nevyslovila. Přislíbil ji český prezident Miloš Zeman, naopak litevská prezidentka Dalia Grybauskaitéová a estonský prezident Toomas Hendrik Ilves oznámili, že do Moskvy nepojedou.

Šéfa lotyšské diplomacie podle agentury BNS mrzí, že část politiků EU do Moskvy zřejmě nezamíří. „Je to škoda, protože podobné záležitosti mívají symbolický význam v kontextu jak nedávných, tak i historických událostí,“ řekl Rinkévičs novinářům. Lotyšský prezident Bérziňš se prý o účasti na oslavách rozhodne „v rozumném diplomatickém termínu“.

Podle lotyšského ministra by bylo vhodné, kdyby byl v této otázce postup unijních států koordinovanější. „Devatenáctého ledna na poradě ministrů zahraničí kolegům řeknu, že by bylo rozumné postupovat v tomto ohledu koordinovaněji a otázku (účasti na oslavách) posoudit,“ dodal.

Pozvánku dostali Obama i Kim

Rusko slaví každý rok vítězství ve druhé světové válce 9. května, protože německá kapitulace byla podepsána pozdě v noci 8. května v Berlíně, kdy už v Moskvě bylo vzhledem k časovému posunu 9. května. Pro Rusy jde o příležitost k pořádání grandiózních přehlídek na moskevském Rudém náměstí, předvádějících vojenskou sílu současného Ruska.

Kreml koncem prosince potvrdil, že Rusko na oslavy pozvalo amerického prezidenta Baracka Obamu, spolu s množstvím jiných hlav států. V Moskvě by se mohl objevit i severokorejský vůdce Kim Čong-un.