Romney přijal nominaci na prezidenta, slíbil lepší ekonomiku

Mitt Romney

Mitt Romney Zdroj: ctk

Republikán Mitt Romney přijal v Tampě na Floridě nominaci své strany na amerického prezidenta. V klíčovém projevu na sjezdu republikánů zároveň slíbil, že Spojené státy vyvede z ekonomických potíží. (Foto ČTK)
Kritizoval přitom nynějšího šéfa Bílého domu Baracka Obamu, že během své téměř čtyřleté vlády stav nedokázal zemi vyvést z hluboké hospodářské krize.  (Foto ČTK)
Romney v osobně laděné řeči zmiňující jeho dospívání, rodinu i podnikatelskou kariéru vytyčil pět hlavních kroků, jak chce Spojené státy postavit na nohy. Do roku 2020 chce zajistit energetickou bezpečnost země, zlepšit přístup Američanů ke vzdělání, uzavřít nové obchodní dohody s jinými zeměmi a trestat podvádějící země v mezinárodním obchodě, rozuměj Čínu, snížit vysoké zadlužení USA a hájit zájmy malých firem, mimo jiné snížením daní či zrušením Obamovy reformy zdravotnictví. "Slibuji, že pomohu vám i vaší rodině," uvedl.  (Foto ČTK)
Bývalý massachusettský guvernér Romney kritizoval Obamu za nesplněné sliby z minulé předvolební kampaně a vyzval Američany, ať se zamyslí, zda se mají lépe než před čtyřmi roky. Šéfa Bílého domu naopak pochválil za vydání rozkazu k zabití šéfa teroristické sítě Al-Káida Usámy bin Ládina. (Foto ČTK)
Jedním dechem ale současného prezidenta odsoudil za údajně příliš měkký postoj vůči Íránu či Rusku a nedostatečnou vstřícnost ke spojencům, jako je Izrael. Slíbil, že pokud bude v Bílém domě on, "naši přátelé poznají větší loajalitu a panu Putinovi se dostane méně flexibility a více páteře," poznamenal Romney.  (Foto ČTK)
9
Fotogalerie
Republikán Mitt Romney přijal v Tampě na Floridě nominaci své strany na amerického prezidenta. V klíčovém projevu na sjezdu republikánů zároveň slíbil, že Spojené státy vyvede z ekonomických potíží. Kritizoval přitom nynějšího šéfa Bílého domu Baracka Obamu, že během své téměř čtyřleté vlády stav nedokázal zemi vyvést z hluboké hospodářské krize.

„Přál bych si, aby prezident Obama býval uspěl, protože si přeju, aby uspěla Amerika. Jeho sliby ale vystřídalo zklamání a rozdělená země,“ uvedl pětašedesátiletý republikánský kandidát, který v politice staví na svých zkušenostech z podnikání, díky němuž se stal multimilionářem.

Romney v osobně laděné řeči zmiňující jeho dospívání, rodinu i podnikatelskou kariéru vytyčil pět hlavních kroků, jak chce Spojené státy postavit na nohy. Do roku 2020 chce zajistit energetickou bezpečnost země, zlepšit přístup Američanů ke vzdělání, uzavřít nové obchodní dohody s jinými zeměmi a trestat podvádějící země v mezinárodním obchodě, rozuměj Čínu, snížit vysoké zadlužení USA a hájit zájmy malých firem, mimo jiné snížením daní či zrušením Obamovy reformy zdravotnictví. „Slibuji, že pomohu vám i vaší rodině,“ uvedl.

Bývalý massachusettský guvernér Romney kritizoval Obamu za nesplněné sliby z minulé předvolební kampaně a vyzval Američany, ať se zamyslí, zda se mají lépe než před čtyřmi roky. Šéfa Bílého domu naopak pochválil za vydání rozkazu k zabití šéfa teroristické sítě Al-Káida Usámy bin Ládina. Jedním dechem ale současného prezidenta odsoudil za údajně příliš měkký postoj vůči Íránu či Rusku a nedostatečnou vstřícnost ke spojencům, jako je Izrael. Slíbil, že pokud bude v Bílém domě on, „naši přátelé poznají větší loajalitu a panu Putinovi se dostane méně flexibility a více páteře,“ poznamenal Romney.

Jeho projevu předcházela vystoupení jeho bývalých spolupracovníků i lidí, kteří Romneyho poznali jako pastora v mormonské církvi. Cílem bylo vylíčit často strojeně působícího republikánského kandidáta v lidštějších odstínech. Bývalého guvernéra přišel podpořit i legendární dvaaosmdesátiletý hollywoodský herec a režisér Clint Eastwood. V improvizovaném a místy nemálo bizarním projevu rozmlouval s imaginárním Obamou představovaným prázdnou židlí. Nepřítomného prezidenta několikrát okřikl „Sklapni!“ Kritizoval přitom vysokou nezaměstnanost v zemi či Obamovy nesplněné sliby, jako třeba bylo uzavření věznice pro podezřelé z terorismu na Guantánamu.

Na sociální Twitter se po jeho vystoupení objevily stovky nevěřícných komentářů. „Bylo to dokonalé zobrazení letošní předvolební kampaně: starý bílý muž se hádá s imaginárním Barackem Obamou,“ napsal jeden uživatel. Jiný zase psal o tom, že nic divnějšího už zřejmě v životě neuvidí.

Romney si nominaci strany zajistil po vyčerpávajících stranických primárních volbách na konci května. Sjezd mu ji formálně potvrdil a Romney ji podle zvyklostí přijal. Mimo jiné to znamená, že podle amerických volebních pravidel již může čerpat peníze, které získal on nebo jeho strana na hlavní volební kampaň.

Nominaci má Mitt Romney v kapse. Bílý dům je ale stále daleko

Romney se tak již nemusí držet zpátky a může zahájit frontální útok na , zejména pomocí předvolebních spotů v televizi. V uplynulých třech měsících se mu přitom dařilo na kampaň získávat více peněz než jeho demokratickému sokovi. Na konci července měl na účtech k dispozici 185,9 milionu dolarů, zatímco šéf Bílého domu 123,7 milionu dolarů. Republikánský sjezd na Floridě trval čtyři dny, program prvního dne ale strana zrušila kvůli tropické . Romney svůj projev podle zvyklostí pronesl na samotný závěr sjezdu. Republikánský kandidát na viceprezidenta Paul Ryan promluvil již ve středu.