Romney si po debatě polepšil, ale jeho vzestup se zastavil

Obama v debatě překvapivě nevyužil Romneyho slabá místa, na která běžně upozorňuje na předvolebních shromážděních. Bývalému guvernérovi například nevytknul jeho kontroverzní poznámku o tom, že 47 procent Američanů parazituje na státním rozpočtu. (Foto ČTK)

Obama v debatě překvapivě nevyužil Romneyho slabá místa, na která běžně upozorňuje na předvolebních shromážděních. Bývalému guvernérovi například nevytknul jeho kontroverzní poznámku o tom, že 47 procent Američanů parazituje na státním rozpočtu. (Foto ČTK) Zdroj: ctk

Republikánský kandidát na amerického prezidenta Mitt Romney po úspěšné středeční televizní debatě snížil v průzkumech náskok demokratického prezidenta Baracka Obamy, ale jeho vzestup se zastavil. Vyplývá to z průzkumů agentur Ipsos a Gallup.

Podle ankety Ipsos pro agenturu Reuters je nyní pro Obamu 47 procent pravděpodobných voličů, zatímco pro Romneyho 45 procent. Je to stejný rozdíl, jakým Obama vedl ve stejném průzkumu v sobotu i v pátek, zatímco před debatou měl náskok pěti procentních bodů.

„Romneyho výkon v debatě prozatím zvýšil jeho podíl hlasů … Je to významná změna oproti situaci před dvěma týdny,“ řekla zástupkyně Ipsos Julia Clarková.

Ale výhoda, kterou Romney debatou získal, je podle ní limitovaná. „Pokud by debata bývala zcela změnila situaci, řekla bych, že by Romney dál získával,“ dodala. „Snížil náskok, ale nezdá se, že by se dostával před Obamu.“

Tento závěr patrně potvrzuje agentura Gallup, jejíž průzkum průměruje výsledky posledních sedm dní. Dnes ukázal Gallupův průzkum Obamův náskok 49 ku 46 procentům, tedy stejný jako v sobotu. V pátek Obama ještě vedl o pět procentních bodů.

Podle ankety organizace Rasmussen Reports, která shrnuje názory pravděpodobných voličů za poslední tři dny, vede Romney na celostátní úrovni 49 ku 47 procentům, stejně jako v sobotu.

Nyní se pozornost kampaně zaměřuje na čtvrteční debatu Obamova viceprezidenta Josepha Bidena a jeho republikánského soupeře Paula Ryana.