Romney si za kandidáta na viceprezidenta vybral Ryana

Paul Ryan

Paul Ryan Zdroj: profimedia.cz

Do boje o Bílý dům jako možný viceprezident po boku republikána Mitta Romneyho vyrazí kongresman za stát Wisconsin Paul Ryan. Dnes to oficiálně oznámila Romneyho kampaň. Ryan je oblíbencem konzervativních voličů a je považovaný za jednu z nadějí republikánské strany. Je také autorem kontroverzního republikánského návrhu rozpočtu na příští rok, který obsahuje hluboké sociální škrty.

Romney dnes svého kandidáta na viceprezidenta představil v Norfolku ve Virginii na americké lodi USS Wisconsin pojmenované po Ryanově domovském státě. Označil jej za muže „charakteru a hodnot“ a „intelektuálního vůdce republikánské strany“. „Neznám nikoho, kdo by nerespektoval jeho charakter a úsudek,“ uvedl Romney. Zároveň slíbil, že spolu Spojené státy povedou k ekonomickému růstu a „široce sdílené prosperitě“.

Romney se v závěru čtyřměsíčního hledání kandidáta na viceprezidenta rozhodoval mezi třemi jmény. Kromě Ryana šlo o relativně neutrální politiky, a to bývalého minnesotského guvernéra Tim Pawlentyho a senátora Roba Portmana z Ohia. Bývalý massachusettský guvernér se nakonec rozhodl pro odvážnější volbu v podobě vyhraněného kongresmana, jehož letošní návrh rozpočtu si vysloužil tvrdou kritiku od prezidenta Baracka Obamy.

Šéf Bílého domu jej letos v dubnu označil za sociální darwinismus a za radikální dokument, ze kterého by měly prospěch hlavně bohatí. Romney naopak dokument přijal za svůj. Demokraté včetně prezidenta nyní kritiku Ryanova návrhu nepochybně opět oživí. Rozpočet, a zejména otázka astronomického zadlužení země ale beztak měly patřit k hlavním tématům před letošními prezidentskými volbami. Nominace Ryana ale pravděpodobně tuto debatu vyostří a zpestří.

Deník The Wall Street Journal zároveň podotkl, že tato volba znamená ústup od původního Romneyho volební strategie. Zatímco původně chtěl bývalý guvernér z hlasování udělat referendum o Obamovi, nyní evidentně chce voličům nabídnout vlastní politický program. Dosud nabízel spíše obecné fráze, a ne konkrétní řešení.

Dnes Romney uvedl, že spolu s Ryanem vytvoří 12 milionů pracovních míst, posílí střední třídu a zajistí vzestup chudých mezi střední třídu. „Je naší povinností zachovat americký sen pro naše děti a jejich děti,“ řekl pak dnes i Ryan. Romney zároveň chce v prezidentském úřadu pomáhat těm, kdo se o sebe nedokážou postarat, a bude chránit systém zdravotní péče a důchodového zabezpečení. Právě tyto sociální výdobytky přitom podle demokratů ohrožuje Ryanův návrh rozpočtu.

Dvaačtyřicetiletý Ryan je ve Sněmovně reprezentantů už sedmé funkční období. Podle některých komentátorů je právě to jeho největší slabina, protože je příliš spojený tradičními politickými kruhy v hlavním městě Washingtonu. Ryan ale na druhou stranu podle bývalého mluvčího prezidenta George W. Bushe Ariho Fleischera rozhodně nemluví jako někdo, kdo byl tak dlouho v konzervativci nenáviděném Washingtonu a dokáže navázat bezprostřední kontakt s běžnými voliči.

Vzhledem k tomu, že Ryanův otec i dědeček zemřeli poměrně brzy na infarkt, stal se z něj vášnivý zastánce aktivního životního stylu. Tento absolvent Ohijské univerzity si po příchodu do Washingtonu přivydělával jako instruktor v posilovně a nyní předcvičuje i podobně zaměřeným zákonodárcům.

S manželkou Jannou má dva syny a jednu dceru. Na rozdíl od Romneyho, který je mormon, se milovník lovu Ryan hlásí ke katolické církvi. To by mohlo podle The Daily Telegraph pomoci oslovit katolické voliče. A možná i uklidní voliče, které znepokojuje Romneyho mormonská víra.

Ryan je znám jako odpůrce manželství osob stejného pohlaví a potratů. Je také vyznavačem silně individualistické filosofie americké spisovatelky Ayn Randové, která patřila mezi zastánkyně kapitalismu a absolutní svobody jednotlivce.