Rostoucí bohatství Brazílie mění tamní společnost

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Největší latinskoamerická země, ve které v roce 2010 přibývalo 22 milionářů denně, nadále roste a oproti jiným rozvíjejícím se trhům se zdá, že z růstu profituje celá společnost.

Mezinárodní pozornost se v posledním desetiletí soustředila na růst brazilské střední třídy (domácnosti s příjmem v přepočtu 17 tisíc do 75 tisíc korun měsíčně). Růst střední třídy přetvořil Brazílii v jeden z nejslibnějších trhů spotřebního zboží. Tato příjmová skupina dnes již tvoří více polovinu populace a během dvou let by se její podíl na brazilské populaci měl vyšplhat k 60 procentům, vyplývá to ze studie akademiků z instituce Getulio Vargas Foundation (GVF).

Nyní se do popředí ale dostávají nejbohatší Brazilci. Počet domácností s příjmem nad 75 tisíc (7475 brazilských realů) má v následujících letech růst největším tempem, myslí si analytici. To podporuje rozvoj obchodu s luxusním zbožím a prestižními nemovitostmi.

Na rozdíl od Číny nebo Indie je brazilský příběh o něčem jiném. Je více o redistribuci příjmů namísto rapidního růstu hrubého domácího produktu. To mezi lety 2003 a 2011 vedlo ke nárůstu střední třídy o 60 procent, uvedl profesor Marcelo Côrtes Neri z GVF. Podle Côrtes Neriho bude nejzajímavější sledovat vývoj nejbohatší vrstvy Brazílie, která se má do roku 2014 více než zdvojnásobit ve srovnání s rokem 2003 na 29 milionů obyvatel.

Rostoucí počet vzdělaných a finančně zabezpečených Brazilců mění také politickou a sociální tvář Brazílie. „Do Brazílie se blíží politické tsunami,“ myslí si Christ Garman z poradenské společnosti Eurasia Group.