Rozhovory o Sýrii oficiálně začaly, o příměří se zatím nemluví

Zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura

Zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura Zdroj: ctk/ap

Mírové rozhovory mezi syrskou vládou a opozicí oficiálně začaly. Po setkání s představiteli syrské opozice v Ženevě to oznámil zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura s tím, že v úterý by chtěl jednat se zástupci Damašku.

Dnešní večerní schůzku s předáky opozice bojující proti režimu syrského prezidenta Bašára Asada označil de Mistura za oficiální začátek mírových rozhovorů. Předtím se ještě sešel s vládními činiteli.

Zmocněnec na tiskové konferenci mimo jiné prohlásil, že není jeho úlohou jednat o příměří a že prvořadým cílem je zajistit, aby rozhovory pokračovaly a aby z nich nebyl nikdo vyloučen. Pokud jde o příměří, tak by se jeho dojednáním podle de Mistury měly zabývat světové mocnosti.

Jsem přesvědčen, že jsme od zvláštního zmocněnce obdrželi velmi pozitivní zprávy. Zítra se sejde s režimem a my si počkáme na odpověď

Opoziční mluvčí Sálim Muslát uvedl, že opozice nyní čeká na odpověď Damašku k humanitárním návrhům OSN. „Jsem přesvědčen, že jsme od zvláštního zmocněnce obdrželi velmi pozitivní zprávy. Zítra (v úterý) se sejde s režimem a my si počkáme na odpověď,“ řekl Muslát po dvouhodinové schůzce s de Misturou.

Zmocněnec řekl, že rozumí obavám opozice o humanitární situaci v zemi a že Damašek by mohl propuštěním vězněných žen a dětí vyslat příznivý signál.

OSN mezitím oznámila, že syrská vláda v zásadě schválila žádost mezinárodní organizace o humanitární zásobování města Madája u libanonských hranic a severosyrských vesnic Fúa a Kafrája, kde lidé nemají přístup k jídlu. Madáju obléhá syrské vládní vojsko, zatímco zmíněné vesnice jsou v obklíčení opozičních sil.