Rozhovory o Sýrii začnou v pondělí, uvedl zmocněnec OSN

Mírová jednání o Sýrii

Mírová jednání o Sýrii Zdroj: CTK

Syrští představitelé začnou se sjíždějí do Ženevy na přípravná jednání o situaci ve válkou sužované Sýrii; vlastní druhé kolo mírových rozhovorů mezi vládou a opozicí začne v pondělí 14. března. Oznámil to v Ženevě zmocněnec OSN Staffan de Mistura. Zároveň prohlásil, že očekává, že jednání potrvají deset dní. Syrská opozice nicméně o své účasti na rozhovorech stále nerozhodla.

Rozhovory se podle de Mistury soustředí na klíčová témata, jako je vytvoření nové syrské vlády, uspořádání voleb do osmnácti měsíců a sepsání nové ústavy. Zda bude předmětem jednání i osud prezidenta Bašára Asada, neuvedl.

De Mistura očekává ve druhém kole „věcnější“ a „hlubší“ diskuzi. Stanovení termínu konce jednání označil zmocněnec OSN za „zdravé“. Chce tím prý předejít tomu, aby se strany u jednacího stolu domnívaly, že je možné rozhovory protahovat do nekonečna. „Budeme se vážně zabývat samotnou podstatou, jakmile to půjde,“ uvedl de Mistura.

Podle mluvčího opoziční vyjednávací komise (HNC) Sálima Musláta je program jednání navržený OSN konstruktivní. HNC v posledních dnech zaznamenala mnohem méně případů porušení příměří ze strany vládních vojsk, uvedl rovněž Muslát. Šéf komise Rijád Hidžáb v pondělí podmínil účast opozice na mírových jednáních v Ženevě dodržováním příměří. Podle Musláta se HNC stále nerozhodla, zda se mírových rozhovorů zúčastní, rozhodnutí podle něj nicméně padne „velmi brzy“.

Humanitární pomoc se dostává do více oblastí

Muslát rovněž ocenil fakt, že humanitární pomoc se dostává do více postižených oblastí, než tomu bylo dříve, i když na některých místech na ni lidé stále marně čekají. Za překážku účasti opozice na jednáních označil především blokádu damašského předměstí Darája vládními jednotkami. Ukončení blokády nicméně podle něj není podmínkou účasti, ale pouze „humanitárním požadavkem“.

Původně mělo druhé kolo syrských rozhovorů začít již 7. března, na počátku měsíce ale de Mistura termín odsunul na 9. a posléze na 10. března. V úterý oznámil, že „z logistických důvodů“ začnou rozhovory ještě později. Druhé kolo mírových jednání by mělo probíhat nepřímo, stejně jako to první, které začalo v Ženevě na konci ledna. Pozváni byli stejní zástupci, kteří se zúčastnili prvního kola mírového procesu.

V Sýrii začalo před téměř dvěma týdny platit příměří mezi povstalci a syrskou vládou. Klid zbraní se nevztahuje na radikály z hnutí Islámský stát a fronty An-Nusra. Povstalci tehdy uvedli, že souhlasí s dočasným, dva týdny trvajícím příměří. To by znamenalo, že vyprší v pátek v noci. Jak ale de Mistura uvedl, z pohledu OSN i světových mocností není příměří nijak ohraničené. Odmítl tak spekulace, že je klid zbraní třeba prodlužovat.