Rozpočtový deficit USA klesl skoro o třetinu, je nejnižší za šest let

Las Vegas

Las Vegas Zdroj: CTK/AP

Schodek rozpočtu Spojených států klesl v posledním fiskálním roce do konce září díky oživení ekonomického růstu o téměř třetinu na 483 miliard dolarů (10,4 bilionu korun). Byl to nejnižší schodek za téměř šest let vlády prezidenta Baracka Obamy, v jehož prvním funkčním období dosahovaly deficity rekordních hodnot.

Deficit už v předešlém fiskálním roce do září 2013 klesl o téměř polovinu na 680 miliard dolarů, protože díky růstu ekonomiky se začaly zvyšovat vládní daňové příjmy a Obamova vláda byla nucena omezovat výdaje. Schodek za fiskální rok 2014 byl nejnižší od úrovně 459 miliard dolarů z roku 2008, v němž v USA propukla finanční krize a hluboká recese. Po další čtyři roky se deficity pohybovaly nad hranicí bilionu dolarů.

Schodek v poměru k výkonu ekonomiky klesl nyní na 2,8 procenta hrubého domácího produktu. Byla to jeho nejnižší úroveň od roku 2007 a podle ministerstva financí to bylo pod průměrem posledních 40 let.

Ministr financí Jack Lew řekl, že Spojené státy nyní vstupují do období udržitelných veřejných financí, které poskytnou základ dlouhodobému hospodářskému růstu. „Před námi stojí úkol udržet ekonomický motor v chodu tak, abychom zažívali růst nyní i příštích deset let,“ řekl Lew.

Poměr dluhu USA k HDP


Rozpočtové příjmy v posledním roce vzrostly o devět procent na 3,02 bilionu USD. Výdaje se zvýšily pouze o jedno procento na 3,50 bilionu dolarů. Za září vykázal federální rozpočet rekordní přebytek 106 miliard dolarů. V posledním měsíci fiskálního roku 2013 činilo jeho aktivní saldo 75 miliard dolarů.

Zlepšování stavu federálních financí snižuje naléhavost dlouhodobé rozpočtové dohody mezi Bílým domem a Kongresem, která by zajistila stabilizaci federálního dluhu v současné výši 17,8 bilionu dolarů. Za Obamovy vlády se zadluženost zvýšila o téměř 80 procent z deseti bilionů na konci fiskálního roku 2008 a jeho podíl na HDP vzrostl asi o polovinu na zhruba 100 procent HDP.

Deficit začne opět růst, předpovídá Kongres

Nezávislý Rozpočtový úřad Kongresu (CBO) předpovídá pro fiskální rok 2015 už jen nepatrný pokles deficitu, a to na 469 miliard USD. V dalších letech ale očekává obnovení jeho růstu, zejména kvůli růstu nákladů spojených se stárnutím obyvatelstva.

„Téměř půlbilionový deficit není nic, co by se dalo oslavovat,“ komentoval údaje republikánský předseda rozpočtového výboru Sněmovny reprezentantů Paul Ryan, který je považován za jednoho z možných kandidátů na prezidenta ve volbách roku 2016. „CBO stále předpovídá, že v příštích letech bude deficit opět růst na neudržitelné úrovně,“ dodal.