Rozšíření embarga. Rusko zakázalo dovoz ukrajinských cukrovinek

Ukrajinské cukrovinky (ilustrační foto)

Ukrajinské cukrovinky (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-ND 2.0: Sara via Flickr

Rusko již na pozadí hluboké krize mezi Moskvou a Ukrajinou vyhlásilo dovozní embargo na některé jiné potraviny z Ukrajiny. Nově se k zakázaným potravinám přidaly i ukrajinské cukrovinky. Uvedl to dnes ruský úřad na ochranu spotřebitelů Rospotrebnadzor. Na jeden rok zablokovalo i dovoz vybraných potravinářských produktů ze Západu, který na Moskvu uvalil sankce kvůli ukrajinské krizi.

Pokud jde o embargo na ukrajinské sladkosti, státní kontrola podle Rospotrebnadzoru zjistila porušení zákonů u některých značek ukrajinských sladkostí. Složení výrobků prý neodpovídalo normám uvedeným na etiketách.

„Aby zaručil spotřebitelská práva, zakazuje Rospotrebnazor (…) dovoz cukrovinek vyrobených na Ukrajině na ruské území,“ oznámil podle AFP úřad.

Rusko před necelým měsícem zakázalo dovoz řady potravinářských výrobků EU, USA a několika dalších západních zemí, které vůči Rusku uvalily sankce kvůli jeho údajné podpoře proruských separatistů na východě Ukrajiny.

Rusko také zakázalo dovoz mléčných výrobků, cibule a čokolády z Ukrajiny či import některých ukrajinských alkoholických nápojů. Rozhodnutí zdůvodnilo ochranou ruských spotřebitelů.

Polský ministr: Dopady ruského embarga musí nést solidárně celá EU