Roztočí se celní spirála? EU zvažuje zavést cla na americké zboží

Evropská komise

Evropská komise Zdroj: profimedia.cz

Evropská unie zvažuje zavedení cel ve výši 25 procent na dovoz průmyslové i zemědělské produkce z USA v hodnotě kolem 3,5 miliardy dolarů (přes 72 miliardy korun) v případě, že prezident USA Donald Trump provede svůj plán a uvalí cla na dovoz oceli a hliníku. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na zdroje z EU.

Evropská komise prohlásila, že na navrhované americké dovozní clo 25 procent na ocel a deseti procent na hliník bude reagovat tvrdě. Hodlá se rovněž připojit k ostatním a napadnout americká cla na půdě Světové obchodní organizace (WTO). EK sdělila, že zvažuje obranná opatření, k nimž sáhla naposledy v roce 2002, aby Evropu zachránila před záplavou hliníku a oceli, která jí kvůli americkému kroku hrozí. V roce 2002 uvalil cla na evropskou ocel tehdejší prezident George Bush mladší.

Oficiálním důvodem USA pro zavedení cel je národní bezpečnost, podle EU jde spíš o to, že potřeba zbrojařského sektoru představuje jen tři procenta americké produkce a zamýšlená opatření mají chránit domácí výrobce a jsou čirým ochranářstvím.

V loňském roce činila hodnota vývozu oceli do USA 5,3 miliardy eur (134,7 miliardy korun) a hliníku 1,1 miliardy eur. U některých typů oceli USA nemohou podle zdrojů agentury Reuters prokázat, že vloni došlo ke zvýšení dovozu, a to znamená, že na ně nebude možné uplatňovat ochranná opatření. Export těchto typů z EU činil 2,8 miliardy eur (3,5 miliardy dolarů).

Za předpokladu, že cla USA pokryjí veškerou unijní ocel, EU zavede 25procentní cla na dovoz zboží z USA v hodnotě 2,8 miliardy eur. Třetina by se týkala dovozu oceli, třetina průmyslové produkce a třetina zemědělských výrobků.

Seznam dostanou členské státy ke schválení příští týden. "Vyrovnání" by se mělo uskutečnit do tří měsíců.

MMF: Americká cla poškodí nejen obchodní partnery, ale i USA

 Dovozní cla zavedená Spojenými státy na ocel a hliník pravděpodobně způsobí hospodářské škody obchodním partnerům, ale i samotné ekonomice USA. Uvedl to v dnešním prohlášení Mezinárodní měnový fond (MMF), který současně vyzval země, aby vyřešily obchodní spor bez toho, aby sáhly k odvetným opatřením.

"Dovozní omezení, která oznámil prezident USA (Donald Trump) pravděpodobně způsobí škody nejen mimo USA, ale také samotné americké ekonomice, včetně jejího zpracovatelského a stavebního sektoru, které jsou velkými uživateli hliníku a ocele," uvedl MMF ve stručném prohlášení.

MMF zatím nevypracoval zprávu o dopadech cel. Fond v současné době pracuje na aktualizaci své globální ekonomické prognózy, která má být zveřejněna na dubnovém výročním zasedání 189 členských zemí. V lednu MMF zlepšil výhled růstu globální ekonomiky na letošní i příští rok o 0,2 procentního bodu na 3,9 procenta.

"Obáváme se, že opatření navržená USA de facto rozšíří podmínky, za kterých země používají jako důvod širšího omezení dovozu obavy o národní bezpečnost," dodal mluvčí MMF Gerry Rice.

Trump ve čtvrtek prohlásil, že příští týden oznámí zavedení cel ve výši 25 procent na dovoz ocele a deseti procent na dovoz hliníku. Cla mají ochránit pracovní místa v USA.

Evropská unie dnes varovala, že v případě uvalení cel zavede odvetná opatření. Francie označila zavedení cel za nepřijatelné a Čína vyzvala Trumpa ke zdrženlivosti. Kanada, která je největším dodavatelem ocele a hliníku do USA, oznámila, že pokud se jí dotknou americká cla, podnikne protiopatření, napsala agentura Reuters.