Rumunská vláda padla. Na návrh šéfa vládnoucí strany

Rumunský premiér Sorin Grindeanu

Rumunský premiér Sorin Grindeanu Zdroj: Reuters

Rumunský premiér Sorin Grindeanu
Rumunský premiér Sorin Grindeanu (vpravo) s lídrem strany PSD Liviem Dragnyem před několika měsíci.
3
Fotogalerie

Rumunský parlament podle očekávání vyslovil nedůvěru vládě. Hlasování inicioval hlavní člen vládnoucí koalice Sociálnědemoratická strana (PSD), jejímuž šéfovi se znelíbil spolustraník ve funkci premiéra Sorin Grindeanu.

Ve 464členném zákonodárném sboru podpořilo odvolání Grindeanuova kabinetu 241 poslanců. Tento výsledek se očekával, neboť záměr předsedy PSD Livia Dragney zbavit se premiéra podpořil menší koaliční partner sociálních demokratů Aliance liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE).

Krize v PSD vyvrcholila minulý týden ve středu, kdy vedení strany na své schůzi jednomyslně rozhodlo o stažení podpory svému premiérovi a vyzvalo ho, aby i s celou vládou odstoupil. Grindeanu to ale odmítl. Dragnea ho už předtím několikrát vyzval k demisi, protože prý ztratil důvěru v jeho kabinet, ale bez úspěchu.

Rozhodnutí vedení sociálních demokratů ještě týž den podpořila ALDE a z vlády stáhla své ministry. „Ze 390 opatření uvedených ve vládním programu nebylo kolem 260 splněno. Nemluvíme zde jen o kvantitě, nýbrž o kvalitě práce vlády,“ zdůvodnil tento krok vůdce aliance Calin Tariceanu.

Otevřená zůstává otázka, kdo sestaví novou vládu. Sám Dragnea se po loňských prosincových volbách, které vyhrála PSD, stát premiérem nemohl, protože byl dříve odsouzen za volební podvody a podplácení. A na podmínce trestní bezúhonnosti členů vlády se zatím nic nemění.