Ruská armáda nemá zájem o nové tanky Armata, vystačí si údajně se staršími T-72

Vojenská přehlídka v Moskvě - tank T-14 Armata

Vojenská přehlídka v Moskvě - tank T-14 Armata Zdroj: ctk/ap

Transportér Bumerang
Nácvik vojenské přehlídky v Rusku
Tank  T-14 Armata
Tank Armata T-14 na vojenské přehlídce.
Rusové chystají vojenskou přehlídku, kolové obrněné transportéry Bumerang
7
Fotogalerie

Ruská armáda nemá v úmyslu nakupovat velké množství nových ruských tanků Armata nebo transportérů ruské výroby Bumerang, protože jsou příliš drahé. Podle dnešní zprávy listu Kommersant to prohlásil místopředseda ruské vlády Jurij Borisov, který má v kabinetu premiéra Dmitrije Medveděva na starosti armádní výzbroj. Ruské ozbrojené síly musejí podle Borisova při modernizaci postupovat úsporně.

Tank T-14 Armata se poprvé představil v roce 2015 na vojenské přehlídce na moskevském Rudém náměstí. Střední tank, který ruští zbrojní experti označují za senzační novinku, měl podle původních plánů rozšířit výzbroj ruských jednotek už letos. Podvozek tanku má vysokou nosnost, takže může na jeho platformě vzniknout bojové vozidlo pěchoty, samohybné dělo nebo obrněný transportér.

"Proč bychom měli Armatami vyzbrojit armádu, stačí nám tank T-72," prohlásil podle Kommersantu Borisov. "Tanky T-72 mají vynikající pověst, cenou, účinností i kvalitou značně převyšují americké tanky Abrams nebo německé Leopardy," konstatoval vicepremiér.

Kromě Armaty podle Borisova armáda ve větším množství nenakoupí ani nová kolová bojová vozidla pěchoty Bumerang. "Nijak zvlášť je nepotřebujeme, ve srovnání s dosavadními jsou drahá," řekl místopředseda ruské vlády. Ozbrojené síly musejí šetřit, a to i při modernizaci výzbroje, dodal.

Ruská armáda podle Kommersantu uzavřela první kontrakt na dodávku stovky tanků Armata v roce 2016. Loni ruská státní zbrojní firma Rostěch oznámila, že masová výroba nových tanků začne oproti plánům o rok později, tedy v roce 2019. Cena za kus se má pohybovat kolem 250 milionů rublů (88 milionů korun); tržní cena tanku T-72 je kolem 70 milionů rublů.