Reforma penzí vyhnala do ulic tisíce Rusů

V Moskvě se demonstrovalo proti vyššímu důchodovému věku.

V Moskvě se demonstrovalo proti vyššímu důchodovému věku. Zdroj: ČTK

Ruské protesty proti reformě penzí
Ruské protesty proti reformě penzí
Ruské protesty proti reformě penzí
Ruské protesty proti reformě penzí
V Moskvě se demonstrovalo proti vyššímu důchodovému věku.
7
Fotogalerie

Ruští komunisté o víkendu uspořádali protesty proti penzijní reformě, která zvyšuje důchodový věk. Prezident Vladimir Putin se k návrhu staví nejednoznačně, současný systém ale považuje za neudržitelný. Ve vládní straně Jednotné Rusko plán vyvolal rozkol.

V ruských městech se v sobotu shromáždily tisíce lidí, jen v Moskvě se do protestu zapojilo přes deset tisíc účastníků.

„Chceme žít na penzi, ne zemřít v práci,“ hlásal jeden z transparentů. Státní duma už schválila v prvním čtení zákon, na jehož základě se má postupně zvýšit odchod do důchodu z 60 na 65 let u mužů a z 55 na 63 let u žen.

Střední délka života Rusů nyní dosahuje 72 let. Muži přitom mají naději na dožití 67 let. Podle aktuální studie se po dovršení reformy v roce 2028 penze nedočká 17 procent mužů.

„Toto není reforma, ale zločin na lidu,“ prohlásil lídr komunistů Gennadij Zjuganov. Protestující vyzvali vládu, aby prostředky na penze získala od bohatých a „nekradla“ je obyčejným pracujícím.

Komunisté rovněž žádají, aby se o záležitosti uspořádalo referendum. Ústřední volební komise ale návrh v pátek zamítla s tím, že formulace otázky není v pořádku.

Levicový aktivista Sergej Udalcov varoval, že pokud úřady hlasování neumožní, uskuteční se masové demonstrace. Jejich účastníci podle něho pak budou požadovat odchod vlády i prezidenta. Petici proti reformě už podepsaly na tři miliony Rusů.

Putin dříve ujišťoval, že s odchody do důchodu se hýbat nebude. Před týdnem uvedl, že rozhodnutí o reformě ještě není definitivní.

„Musím si vyslechnout všechny názory na tuto záležitost,“ řekl s tím, že zvyšování věku se nelíbí ani jemu, ani vládě.

Pokud se ale nic nezmění, tak se penzijní systém brzy zhroutí, podotkl. „Mnozí Putinovi věřili, když říkal, že reforma nebude. Ukázalo se, že to byla demagogie. Velmi jsem se v něm zklamala,“ citovala AFP protestující v Petrohradu.

Projednávání zákona nahlodalo soulad i v Jednotném Rusku. Proti němu zvedla ruku bývalá krymská prokurátorka Natalja Poklonská. Na hlasování navíc chyběl zástupce tajemníka generální rady strany Sergej Železňak, který už zaslal vedení partaje rezignační dopis.