Ruská centrální banka zakáže stránky, které nabízejí kryptoměny

Bitcoiny (ilustrační foto)

Bitcoiny (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0: Antanacoins via Flickr

Ruský prezident Vladimir Putin
Bitcoin (ilustrační foto)
Bitcoiny (ilustrační foto)
Sídlo ruské centrální banky
5
Fotogalerie

Ruská centrální banka se chystá zablokovat stránky, které nabízejí kryptoměny, tedy i bitcoiny. Považuje je za pochybné a příliš rizikové finanční nástroje.

Podle agentury Reuters to v úterý na konferenci o finančních derivátech řekl viceguvernér centrální banky Sergej Švecov. Kryptoměny dnes kritizoval i ruský prezident Vladimir Putin, který poznamenal, že jsou rizikové a že se používají pro kriminální účely.

Ruské finanční instituce kryptoměny nejprve považovaly za nelegální, stejně jako jiné typy peněz, které nevydávají státy. Říkaly o nich, že je lze používat k praní špinavých peněz. Později vzkvétající globální trh s kryptoměnami akceptovaly, chtěly ale buď kontrolovat jejich obrat, nebo jim omezit přístup na klasický peněžní trh.

Centrální banka podle Švecova nemůže jen přihlížet, a zpřístupnit tak pochybné finanční nástroje drobným investorům, jako jsou domácnosti. Banka prý zaznamenala, že zájem o kryptoměny se zvyšuje, protože jejich nákup slibuje vysoký zisk. Takové transakce s sebou ale podle Švecova nesou příliš vysoká rizika.

Putin později uvedl, že Rusko by mělo zřídit regulační základnu pro kryptoměny, která by chránila ruské občany a podnikatele před riziky, jež tyto měny představují.

"Použití kryptoměn s sebou nese vážná rizika," řekl Putin a upozornil, že virtuální měny mohou být použity k praní špinavých peněz, k daňovým únikům a k financování terorismu. "Kryptoměny vydává neomezený počet anonymních subjektů. Takže kupci kryptoměn mohou být zapojeni do protiprávní činnosti," dodal Putin.

Nejznámější kryptoměna bitcoin se dnes večer prodávala za zhruba 4900 dolarů (107 300 korun). Při svém vzniku v roce 2010 stál bitcoin méně než jeden dolar.

Tvrdý postoj vůči bitcoinu ale zaujala například i čínská vláda. V polovině září nařídila některým kryptoměnovým burzám zastavit obchodování. Naopak japonská vláda v dubnu uznala bitcoin za zákonné platidlo. Regulaci kryptoměn chystá rovněž Evropská centrální banka (ECB).