Ruská ekonomika padá. Sílí obavy z hospodářské recese

Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: ctk

Ruská ekonomika vykázala dva měsíce po sobě meziroční propad. Uvedlo to ruské ministerstvo hospodářství. Údaje podle agentury Reuters posilují obavy, že Rusko kvůli negativním dopadům ukrajinské krize míří do hospodářské recese.

Hrubý domácí produkt Ruska se v červenci podle ministerstva meziročně snížil o 0,2 procenta po červnovém poklesu o 0,1 procenta. Dřívější odhad ministerstva přitom předpokládal, že HDP v červnu stoupl o 0,6 procenta.

„Je to celkem výrazná oprava,“ uvedl ekonom Dmitrij Polevoj ze společnosti ING. „Představuje to varovný signál, který naznačuje, že ekonomika nadále ztrácí na síle,“ dodal.

Oficiální vládní prognóza počítá v celém letošním roce s půlprocentním nárůstem ekonomiky. Analytici dotazovaní koncem července agenturou Reuters přitom předpověděli, že růst dosáhne pouze 0,3 procenta. Podle Polevoje navíc stále existuje značné riziko, že celoroční HDP vykáže pokles.

Vývoj ruského HDP v průběhu pěti let:


tradingeconomics.com

Ve druhém čtvrtletí meziroční růst HDP podle předběžných údajů statistického úřadu mírně zpomalil na 0,8 procenta z 0,9 procenta v předchozích třech měsících.

Západ na Rusko uvalil sankce kvůli ruské anexi ukrajinského Krymu a údajné ruské podpoře proruských separatistů na východě Ukrajiny. Moskva toto obvinění popírá. V odvetě za sankce západních zemí zakázala dovoz vybraných potravinářských produktů z EU, USA, Austrálie, Kanady a Norska.